Všetko o lososovi

Vše o lososovi
Predstavíme vám druhy lososa, zoznámite sa s ich životným cyklom, zložením potravy a tiež si vysvetlíme nejasnosti s antibiotikami. Nájdete tu aj zaujímavosti o celosvetovej produkcii a jeho chove.

Druhy lososa

LOSOS ATLANTICKÝ

(Salmo salar)
Najviac produkovaný druh lososa, vhodný na konzumáciu v čerstvej aj údenej podobe alebo na sushi. Chová sa v Nórsku, Čile, Veľkej Británii, Severnej Amerike, v Írsku či na Novom Zélande.

LOSOS GORBUŠA

(Oncorhychus gorbuscha)
Loví sa počas krátkeho obdobia v USA a Rusku a využíva sa najmä na zamrazovanie. Nedosahuje takú kvalitu ako losos atlantický.

LOSOS KETA 

(Oncorhychus keta)
Loví sa v Japonsku a na Aljaške. V obmedzenom množstve je dostupný ako čerstvý aj v Európe. Kvalita mäsa je kolísavá.

LOSOS KISUČ 

(Oncorhychus kisutch)
Produkuje sa najmä v Čile a používa sa na nasoľovanie.

LOSOS NERKA 

(Oncorhychus nerka)
Pochádza z Ruska a Aljašky, ide o najhodnotnejší druh lososa používaného na sashimi a údenie.

LOSOS ČAVYČA 

(Oncorhychus tschawytscha)
Tento druh lososa sa loví na Aljaške, v Kanade a na Novom Zélande, no vo veľmi malom množstve. Najviac sa podobá lososovi atlantickému.

Životný cyklus lososa

Celý životný cyklus predstavuje 10 – 16 mesiacov pobytu v sladkej vode a 14 – 24 mesiacov v mori. Celkovo teda 24 – 40 mesiacov. Napríklad v Čile je cyklus o niečo kratší vzhľadom na lepšiu teplotu vody.

ZLOŽENIE POTRAVY

Historicky najdôležitejšou zložkou v rybej potrave bola rybia múčka a rybí olej. Použitie týchto dvoch hlavných morských surovín na výrobu potravy pre ryby však bolo redukované a nahradené poľnohospodárskymi komoditami, ako sú sója, slnečnicový olej, pšenica, kukurica, fazuľa, hrach, hydinové produkty a repný semenný olej. Prechod na tieto suroviny je spôsobený významným obmedzením dostupnosti rybej múčky a rybieho oleja.

Rybia múčka a iné suroviny živočíšneho pôvodu majú vyšší obsah aminokyselín v porovnaní so surovinami rastlinného pôvodu a tiež všeobecne vyšší obsah bielkovín. Z tohto dôvodu sa takmer celkom odstupuje od používania rybej múčky.

Rast lososa počas jeho životného cyklu

Z tabuľky vyplýva, že losos vyrastie do veľkosti cca 5 kg za 17 mesiacov a spotrebuje cca 5,18 kg potravy. To znamená, že na 1 kg prírastku ryby treba cca 1 kg potravy.

OCHRANA ZDRAVIA LOSOSOV

  • Rovnako ako ostatné zvieratá aj voľne žijúce a farmované ryby občas trpia chorobami. Nórski farmári sa snažia robiť prevenciu chorôb a obmedziť prípadné rozšírenie choroby.
  • Pre danú prevenciu sa mladé lososy očkujú na väčšinu bakteriálnych a vírusových chorôb. Každého lososa vezmú skúsení odborníci do rúk a očkovaciu látku aplikujú pomocou injekcie. Samotné očkovacie vakcíny významne znížili spotrebu antibiotík na minimum.
  • Farmári prijali určité opatrenia na kontrolu parazitov a ochorení. Tými sú prírodné prísady do krmív, biologické nástroje, ako je ryba Cheilinus undulatus, a tam, kde je to nutné, veterinárne liečivé prípravky. Lieky sa používajú, keď nie sú dostatočné ďalšie opatrenia.
  • Lieky sa používajú iba pri špecifických chorobách a ak je ohrozené zdravie rýb.
  • Nórski farmári nikdy nepoužívajú antibiotiká preventívne alebo na podporu rastu. Navyše sa robia pravidelné testy na prítomnosť rezíduí týchto liekov. Tieto testy robia aj štátne orgány.
  • Ak ryba ochorie, je možné ju liečiť schválenými liekmi. Ak je to nutné, je možné použiť aj malé množstvo antibiotík. Spôsob použitia liekov a antibiotík je zapracovaný v lokálnom zdravotnom pláne. Tento plán zaistí striedanie rôznych opatrení a dostatočný čas odpočinku s minimalizáciou rizika vývoja rezistencie.

Je teda bezpečné jesť lososa?

Úrady stanovujú prísne podmienky, aké lieky používať, ako dlho pred výlovom aj jednotlivé úrovne rezíduí. Rezíduá v rybách testujú tak farmári, ako aj štátne orgány. Tento proces zaisťuje, že je bezpečné jesť lososa, ktorý bol takto ošetrený.

Vždy sa musí dodržiavať tzv. „ochranná lehota“ – je to obdobie medzi posledným podaním liečiv a okamihom, keď možno lososy porážať pre ľudskú spotrebu. Tento postup zaistí, že lososy neobsahujú rezíduá liečiv.

Spoločnosť Marine Harvest v súčasnosti čistí/filtruje rybí olej, ktorý je jednou zo súčastí krmiva pre lososy. To má pozitívny prínos v znížení obsahu ťažkých kovov. Ďalej využíva pomoc rýb Cheilinus undulatus alebo Cyclopterus lumpus, ktoré prirodzeným spôsobom „čistia“ lososy od parazitov a tým udržujú ich zdravie a kondíciu.

NÓRSKY LOSOS A JEHO BUDÚCNOSŤ

  • Približne 60 % celkového množstva lososa pochádza z chovu.
  • Najviac ho pochádza z Nórska, Čile, Škótska a Kanady.

Stagnujúci voľný lov a rastúca akvakultúra

Svetová banka predpokladá podľa svojich analýz (Fish to 2030), že akvakultúra zaplní nedostatok vo voľne lovených rybách a že 63 % celkovej spotreby bude predstavovať akvakultúra.

Ďalej sa predpokladá, že populácia vzrastie do roku 2030 o 20,2 % a s tým spojená produkcia rýb o 23,6 %. V roku 2030 by mala byť priemerná svetová spotreba rýb na obyvateľa 18,2 kg. Tento nárast spotreby rýb by mala pokryť práve akvakultúra.

Hlavnými ukazovateľmi dostupnosti nórskeho lososa sú:


1) množstvo biomasy 2) cena krmiva 3) množstvo plôdika

V blízkej budúcnosti sú dané ukazovatele na dobrej úrovni. Očakáva sa dostupnosť lososov 4+ kg. Nedá sa však predpovedať cena krmiva a množstvo plôdika. Toto je aj pre producentov veľká neznáma. Prvé predpovede po nasadení malých lososov do mora sú možné až po 2 rokoch. Ďalším dôležitým faktorom je teplota vody, ktorá ovplyvňuje životný cyklus na úrovni rýchlosti rastu. Ak je teplejšia zima, je mnoho lososov väčších za krátky čas. No v ďalších rokoch ich bude málo, čo znamená vyššiu cenu. A rast, samozrejme, ovplyvňujú aj ochorenia.

recepty z lososa

Pre inšpiráciu

Ministeaky z lososa so slaninou

Ministeaky z lososa so slaninou

Z lososovej filety nakrájame asi 3 cm hrubé steaky tak, aby každý vážil asi 60 gramov...
Celý recept
Ravioly plněné lososem a sýrem cottage

Ravioly plnené lososom a syrom cottage

Semolinovú múku zmiešame so žĺtkami v pomere dva diely múky a jeden diel žĺtkov...
Celý recept
Špargľovo-lososové lasagne

Špargľovo-lososové lasagne

Malé kúsky lososa povaríme v bielom víne (pod bodom varu). V masle 5 minút podusíme....
Celý recept
Fish
Ďalšie recepty s rybami

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich