Ball tip

Rez s označením Ball tip pochádza zo špičky vyzretého orecha stehna, ktorá sa radí k najušľachtilejším častiam hovädzieho mäsa. Poskytuje veľmi krehké, chudé a chutné mäso, ktoré je vhodné tak na minútkovú úpravu, ako aj na pečenie. 
Ball tip

Vedeli ste, že...?

✔ Ball tip sa v Severnej Amerike, odkiaľ rez pochádza, využíva ako jeden z najlacnejších variantov steakového mäsa? U nás nie je jeho použitie príliš obvyklé, tak ho vyskúšajte!

✔ Mäso treba nechať minimálne hodinu pred prípravou vydýchať pri izbovej teplote. Medzitým ostrým nožom odstráňte tuhé blany – pracujte opatrne, aby ste neporušili svalovinu, z ktorej by pri tepelnej úprave vytiekla šťava.

Znaky

Mäso je na reze jemne mramorované tenkými tukovými žilkami a na povrchu pokryté tenkou vrstvou tuku, ktorá podčiarkuje jeho chuť a šťavnatosť. Vyznačuje sa charakteristickou tmavočervenou farbou a vláknitou štruktúrou. 

Využitie

Ball tip sa najčastejšie griluje alebo pečie vcelku a potom porciuje na jednotlivé plátky. Vo forme steakových porcií sa hodí aj na minútkovú úpravu na panvici či grile – aby bolo mäso dokonale krehké, odporúča sa ho vopred na niekoľko hodín naložiť do marinády. Optimálny stupeň prepečenia je medium rare až medium. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť