Znaky
Sardinky môžu vyrásť do dĺžky 25 cm, ale obvykle nedosiahnu 20 cm. Minimálna veľkosť pre lov je 11 cm, čo približne zodpovedá rozmerom ročnej ryby. Časť tela striebristých štíhlych rybiek je posiata tmavými škvrnami, na rozdiel od sleďov majú žiabrové viečka (skrely) so skostnatenými hranami.
Využitie
Vďaka pevnému mäsu a relatívne vysokému obsahu tuku sú sardinky ideálnymi rybami na grilovanie. Ich jemné kosti sa môžu bez problémov jesť. Šupiny sa odstraňujú nožom smerom od chvosta k hlave. Ryby je potrebné vypitvať, kvôli horkému žlčníku. Pred grilovaním možno sardinky marinovať, prípadne do nich vložiť plátky cesnaku alebo čerstvé bylinky, zaujímavou úpravou je sardinka zabalená do slaniny, prípadne do špenátového listu. Ryby sa dajú grilovať aj v alobale, grilovacom košíku alebo na špíze. Rošt by mal byť nad ohniskom trochu vyššie ako pri grilovaní mäsa. Úprava je rýchla, stačia tri minúty z každej strany. Sardinky sú hotové, keď ich mäso rovnomerne zbelie a stratí pôvodnú priehľadnosť. Ak zostane na grile príliš dlho, vysuší sa a rozpadne. Sardinky sa hodia aj na smaženie a hojne sa využívajú v konzervárenskom priemysle.