SARDINKA EURÓPSKA

Sardinka obecná
Sardinky európske (Sardina pilchardus, angl. sardine) sú príbuzné sleďov. Vyskytujú sa od južných častí Severného mora cez Stredozemné a Čierne more až k atlantickému pobrežiu Maroka. Sardinky sa pohybujú v rozsiahlych húfoch pri pobreží, živia sa planktónom a ďalšími drobnými živočíchmi. Hlavnými rybárskymi oblasťami sú Portugalsko, Španielsko, Francúzsko a Anglicko. V bretónskom meste Concarneau je sardinkám venovaný jeden z najväčších regionálnych kultúrnych festivalov „Fête des Filets Bleus“ („Festival modrých sietí“ – tie sa totiž používajú na lov sardiniek). Koná sa vždy v auguste už od roku 1902. 
Sardel obecná

Sardinka európska

Sardina pilchardus

Sezónnosť: nie
Pôvod: Stredozemné more
Metóda lovu/chovu: kruhové záťahové siete a čerene
Veľkosť: 32 – 34 ks/kg
Tučnosť: vysoká

Znaky

Sardinky môžu vyrásť do dĺžky 25 cm, ale obvykle nedosiahnu 20 cm. Minimálna veľkosť pre lov je 11 cm, čo približne zodpovedá rozmerom ročnej ryby. Časť tela striebristých štíhlych rybiek je posiata tmavými škvrnami, na rozdiel od sleďov majú žiabrové viečka (skrely) so skostnatenými hranami.

Využitie

Vďaka pevnému mäsu a relatívne vysokému obsahu tuku sú sardinky ideálnymi rybami na grilovanie. Ich jemné kosti sa môžu bez problémov jesť. Šupiny sa odstraňujú nožom smerom od chvosta k hlave. Ryby je potrebné vypitvať, kvôli horkému žlčníku. Pred grilovaním možno sardinky marinovať, prípadne do nich vložiť plátky cesnaku alebo čerstvé bylinky, zaujímavou úpravou je sardinka zabalená do slaniny, prípadne do špenátového listu. Ryby sa dajú grilovať aj v alobale, grilovacom košíku alebo na špíze. Rošt by mal byť nad ohniskom trochu vyššie ako pri grilovaní mäsa. Úprava je rýchla, stačia tri minúty z každej strany. Sardinky sú hotové, keď ich mäso rovnomerne zbelie a stratí pôvodnú priehľadnosť. Ak zostane na grile príliš dlho, vysuší sa a rozpadne. Sardinky sa hodia aj na smaženie a hojne sa využívajú v konzervárenskom priemysle.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť