Rump steak

Rump steak
Rump steak sa krája z vykostenej hornej časti hovädzieho stehna, respektíve kvetovej špičky, ktorá patrí k najoceňovanejším častiam zadného hovädzieho mäsa. Poskytuje veľmi chutné a chudé mäso, ktoré sa skvele uplatní na grile, ale aj pri mnohých ďalších úpravách. 
Rump steak

Vedeli ste, že...?

✔ Nie je rump ako rump. Ak si ho objednáte v Severnej Amerike, dostanete mäso zo zadnej časti zvané aj round. Vo zvyšku po anglicky hovoriacich krajín ide o časť nachádzajúcu sa bližšie k stredu zvieraťa.

✔ Vek mäsa môžete overiť jednoduchou skúškou. Zatlačte doň prstom – ak vo svalovine nezostane jamka, kulinárske zázraky si od neho nesľubujte; správne odležané a vyzreté mäso totiž na reze nepruží.

Znaky

Rez sa vyznačuje jemným svalovým vláknom, ktoré je pretkané tenkými tukovými žilkami. Na povrchu sa môže nachádzať tenká vrstva tuku, ktorú pred tepelnou úpravou treba na niekoľkých miestach narezať, aby sa steak nekrútil.

Využitie

Na grilovanie a minútkovú úpravu všeobecne, sa najlepšie hodí vyzreté a odležané mäso, inak hrozí, že bude rump steak tuhší. Mäso možno využiť aj na pozvoľné dusenie a pečenie, a to vo forme plátkov aj vcelku. Rez patrí v rámci minútkovej úpravy k lacnejším alternatívam – ak ho chceme použiť na steak, oplatí sa vybrať prémiové varianty s výraznejším mramorovaním (napr. wagyu alebo argentínske hovädzie), ktoré majú výraznejšiu chuť.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť