Jahňacie mäso

Jehněčí maso
Jahňacina je mäso zo zvieraťa starého nie viac ako 1 rok. Vo všeobecnosti je na trh dodávaná vo veku od 6 do 8 mesiacov a práve preto je mäso jemné, pevné s dobrým mramorovaním. Farba mäsa by mala byť ružovkastá, tuk pevný, biely a nie príliš hrubý. „Riedky“ a žltý tuk je známkou vysokého veku zvieraťa a už nejde o jahňacinu.​ 

​​ V konzumácii jahňaciny vládne na Slovensku množstvo mýtov a predsudkov. Ten najrozšírenejší hovorí o tom, že jahňacina nevonia. A preto sme sa rozhodli o nej hovoriť bližšie.

V našich kuchyniach sa jahňacie mäso objavuje skôr sporadicky, aj keď v ostatných rokoch sa hlási o slovo o niečo častejšie. V porovnaní s ostatnými európskymi krajinami je však stále dosť zanedbávané, čo je škoda, pretože k jeho prednostiam patrí popri kulinárskom potenciáli aj vysoký obsah železa a zinku, obsahuje aj vitamín D či vitamíny skupiny B, ktoré majú kladný vplyv na fyzickú vitalitu, posilňujú zrak, podporujú správnu funkciu mozgu a tvorbu červených krviniek.

Jahňacina bola historicky tradičným jedlom prostého slovenského ľudu a bola bežne dostupná. Avšak ubúdaním chovov oviec upadla do zabudnutia a stala sa exkluzívnym sortimentom.​

recepty z jahňaciny

Jahňacie kapustové rolky

Jahňacie kapustové rolky

Vo väčšej panvici rozohrejeme tuk, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak a necháme 3 minúty restovať...
Celý recept
Pečené jahňacie plece s pŕhľavovou plnkou

Pečené jahňacie plece so žihľavovou plnkou

Jahňacie plece zbavíme blán, osolíme, okoreníme, potrieme nastrúhaným cesnakom a zviažeme motúzom...
Celý recept
Grilované jahňacie kotletky s tzatziky

Grilované jahňacie kotlety s tzatziky

Jahňací hrebienok nakrájame na jednotlivé kotlety. Pridáme oregano, nasekavý cesnak a olivový olej...
Celý recept
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť