Jahňacina je mäso zo zvieraťa starého nie viac ako 1 rok. Vo všeobecnosti je na trh dodávaná vo veku od 6 do 8 mesiacov a práve preto je mäso jemné, pevné s dobrým mramorovaním. Farba mäsa by mala byť ružovkastá, tuk pevný, biely a nie príliš hrubý. „Riedky“ a žltý tuk je známkou vysokého veku zvieraťa a už nejde o jahňacinu.
V konzumácii jahňaciny vládne na Slovensku množstvo mýtov a predsudkov. Ten najrozšírenejší hovorí o tom, že jahňacina nevonia. A preto sme sa rozhodli o nej hovoriť bližšie.
V našich kuchyniach sa jahňacie mäso objavuje skôr sporadicky, aj keď v ostatných rokoch sa hlási o slovo o niečo častejšie. V porovnaní s ostatnými európskymi krajinami je však stále dosť zanedbávané, čo je škoda, pretože k jeho prednostiam patrí popri kulinárskom potenciáli aj vysoký obsah železa a zinku, obsahuje aj vitamín D či vitamíny skupiny B, ktoré majú kladný vplyv na fyzickú vitalitu, posilňujú zrak, podporujú správnu funkciu mozgu a tvorbu červených krviniek.
Jahňacina bola historicky tradičným jedlom prostého slovenského ľudu a bola bežne dostupná. Avšak ubúdaním chovov oviec upadla do zabudnutia a stala sa exkluzívnym sortimentom.