SLEĎ OBYČAJNÝ

Sleď obecný
Sleď obyčajný alebo haring (Clupea harengus harengus, angl. atlantic herring) patrí navzdory masívnemu rybolovu medzi najpočetnejších obyvateľov svetových morí. I keď sleď obyčajný atlantický vyzerá na pohľad úplne rovnako ako sleď obyčajný tichomorský, ide o dva rôzne druhy, pretože každý zo sleďov má okrem rozdielneho teritória výskytu aj iný počet stavcov a spôsob trenia. Sleď obyčajný atlantický obýva vody severného Atlantiku od Grónska po sever Bretónska, na západnej strane od Kanady po severné štáty USA a vyskytuje sa aj v priľahlom Severnom, Baltskom a Barentsovom mori. Združuje sa v ohromných húfoch, ktoré pozostávajú až zo 4 miliárd jedincov. Deň trávi blízko morského dna, kde sa živí zooplanktónom, v noci sa zas približuje k hladine. Slede a ich ikry sú dôležitou súčasťou potravy väčších rýb. 
Sleď obecný

Sleď obyčajný

Clupea harengus

Sezónnosť: apríl – september
Pôvod: Severovýchodný Atlantik
Metóda lovu/chovu: vlečné siete
Veľkosť: 4 – 6 ks/kg
Tučnosť: vysoká

Znaky

Sleď obyčajný je najväčším zástupcom čeľade sleďovitých – dorastá do dĺžky až 45 cm, ale najčastejšie sa možno stretnúť s exemplármi dlhými 30 cm. Dožíva sa až 25 rokov. Má dlhšie úzke telo, krátku chrbtovú plutvu a hladké žiabrové viečka (skrely) bez kostnatých hrán. Tmavomodrý chrbát prechádza do svetlých, trblietajúcich sa bokov, ktoré sa pod vodou lesknú rôznymi farebnými odtieňmi. Po ulovení má sleď skôr nevýrazné sfarbenie. Obzvlášť tučný a delikátny býva od začiatku marca do konca apríla, keď nastáva obdobie trenia. 

Využitie

Slede sa hodia na marinovanie, smaženie na panvici alebo grilovanie, najlepšie v drôtenom koši, pretože pri obracaní majú tendenciu sa rozpadať. Ako matjesy sa označujú surové slede bez vyvinutých ikier či mliečia naložené do soľného konzervačného roztoku, ktorý môže byť podľa lokálnych zvyklostí obohatený napríklad o vínny ocot, víno alebo bylinky. „Plné“ slede – dospelé ryby s vyvinutými ikrami a mliečím pred trením – sa údia či nasoľujú ako haringy. Vyprázdnené slede po trení sa najčastejšie marinujú alebo podávajú ako zavináče.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť