Znaky
Kotlety poskytujú krehké, veľmi jemne mramorované mäso s ponechaným rebrom a na povrchu sú pokryté vrstvou tuku. Mäso zo zadnej časti chrbta je krehké a chudé, z prednej časti viac prerastené, a teda šťavnatejšie. Kotlety sú dostupné buď naporciované na jednotlivé časti, alebo vcelku v podobe tzv. hrebienka.
Využitie
Jahňacie kotlety sú známou delikatesou. Svedčí im len krátka tepelná úprava, inak hrozí vysušenie – ideálne je opečenie na panvici alebo na grile. Hrebienok možno tiež upiecť vcelku a následne nakrájať na jednotlivé plátky s ponechaným rebrom. V oboch prípadoch treba mäso pripravovať doružova, aby zostalo šťavnaté. Jahňacie kotlety majú vynikajúcu chuť, ktorá by nemala vplyvom dochucovania zaniknúť – na dokonalý zážitok postačí čierne korenie, soľ, čerstvé bylinky a cesnak.