Znaky
Názov britkovitých morských lastúrnikov vychádza z ich podlhovastého, mierne zahnutého tvaru pripomínajúceho britvu či iný nástroj s čepeľou. Pri britvovke atlantickej menu dokonale zodpovedá aj dlhý tvar, ostrý okraj a farba lastúry pripomínajúca drevo. Na šírku meria okolo 2,5 cm, na dĺžku zhruba 18 cm. Obe časti lastúry sú spojené elastickým väzivom, ktoré umožňuje rýchle otváranie a zatváranie lastúry, čo sa spolu so silnou nohou mušle podieľa na jej enormných pohybových schopnostiach.
Využitie
METRO predáva britvovky atlantické živé. Skladujú sa pri teplote od 2 do 6 °C a vzhľadom na to, že sa počas života zahrabávajú do piesku, treba z nich pred prípravou dostať všetky jeho zvyšky. Poslúži na to hlboký tanier položený dnom hore do veľkej misy. Naň položené britvovky sa zalejú studenou vodou s lyžičkou morskej soli a tanier sa uloží na 1 hodinu do chladu. Všetok piesok nachádzajúci sa v mušliach sa vyplaví pod tanier. Pevné biele a sladkasté mäso je vynikajúce grilované, pečené na plechu aj s lastúrami, varené v pare, dusené či smažené na masle. Hodí sa takisto do omáčok na cestoviny. Pri žiadnej úprave nesklame chuťová kombinácia s cesnakom, špagetovou tekvicou, šalotkou či bazalkou.