párovanie vína k jedlám

Výber vína k jedlu môže pomôcť zvýrazniť chuťové vlastnosti oboch a vytvoriť harmonickú kombináciu. Oslovili sme na slovo vzatú odborníčku, manažérku a hlavnú someliérku Slávku Raškovič z reštaurácie Gašperov Mlyn v Batizovciach. Aké vína odporúča a aké sú jej skúsenosti vám prezradia nasledujúce riadky.

Vazeny zakaznik, venujte, prosim, pozornost upozorneniu o stiahnuti vyrobkov Vegan salat pikantny 140g z trhu na https://www.metro.sk/informacie-o-stiahnuti-vyrobku. Dakujeme, Vase METRO

My sa pýtame, Slávka Raškovič odpovedá

vino rose bisque

Je pravda, že sa k rybe hodia iba biele vína?

"Povedala by som, že je to oveľa komplexnejšia téma. Závisí od toho, aké rybie jedlo máme na tanieri, resp. aký má charakter. 

K ľahším rybám ako sú zubáč alebo pstruh by som určite párovala ľahšie a sviežejšie biele víno. Ja som vybrala Sauvignon Blanc z vinárstva Villa Maria. Je to novozélandský Sauvignon Blanc z ročníka 2024. Má veľmi pekný kvetinovo-herbálny charakter. Je to veľmi obľúbené a atraktívne víno pre hostí.

Ak by sme konzumovali trochu tučnejšiu rybu ako sumec alebo jeseter, vybrala by som víno, ktoré má trochu plnšie telo a strávilo nejakú časť svojho „života“ dubovom sude. Ja som vybrala tento francúzsky Sancerre, odrodu Sauvignon Blanc. Toto víno z oblasti Val de Loire je typické tým, že strávilo nejaký čas v dubovom sude, má jemnú dymovú arómu a guľatú olejovitú chuť.

Možno poznáte aj typické rybacie polievky, z Francúzska sú to Bouillabaisse (svk: Bujabéza) a Bisque alebo aj polievka Halászlé, ktorá pochádza od našich maďarských susedov. K týmto jedlám by som volila možno netypickú kombináciu, a tým je práve ružové víno. Ja som sa rozhodla pre ružové víno z vinárstva Rariga z Modry, Cabernet Sauvignon Rosé. Ide o polosladké víno, čo znamená, že ten príjemný zvyškový cukor, ktorý v ňom je, sa bude veľmi dobre hodiť k slanosti a polievok."

aké vína by vybrala someliérka k Veľkonočným pochúťkam?

Veľkonočná šunka a cvikla

"Určite by som odporúčala ružové víno s trochu vyšším zvyškovým cukrom. Vybrala som Cabernet Sauvignon Rosé z vinárstva Predium Vráble, je to veľmi pekné moderné vinárstvo. Som presvedčená o tom, že práve tá kyslosť cvikly a sladkosť vybraného vína by mohli byť veľmi peknou kombináciou."

Paska a hrudka

„K nim by som vybrala niečo luxusnejšie, pretože sú to veľmi slávnostné jedlá a robia sa štandardne len raz za rok. Rozhodla som sa pre šumivé vína robené tradičnou metódou. Zvoliť môžete, buď Franciacorta zo severu Talianska, alebo Champagne, konkrétne Veuve Pelletier. Som presvedčená o tom, že také pekné jedlo ako je paska alebo veľkonočná hrudka skvele doplnia tieto dve vína."

Zemiakový šalát 

"Zemiakový šalát je naša obľúbená klasika, preto som sa rozhodla pre niečo veľmi zaujímavé. Je to to víno z vinárstva Châteu Rúbaň, Veltlínske zelené. Vyrobené je z hrozna zo starých koreňov viniča, tzv. alte reben. Znamená to, že tieto vinice boli vysadené už v roku 1978. Toto víno je bohaté na kyselinku, ktorú zemiakový šalát určite potrebuje."