Jahody

Jahody
Súčasná podoba pôvabných plodov jahody nemá príliš dlhú históriu – vznikla približne pred 250 rokmi. Plané rastliny vhodné na pestovanie boli prvý raz nájdené v Amerike, odkiaľ čoskoro prenikli do Európy. Jahoda patrí k veľkej čeľadi ružovitých a v súčasnosti sa pestuje na celom svete – postupom času boli vyvinuté špeciálne odrody, ktorým sa darí v rozličných podnebiach od subtropického pásma až po severné regióny. Medzi najväčších producentov sa aktuálne radí USA, Španielsko, Poľsko, Japonsko, Taliansko, Kórea a Rusko. V predajniach METRO si môžete vyberať z mnohých druhov čerstvých jahôd od preverených dodávateľov. Samozrejmosťou sú praktické balenia v rôznych veľkostiach, ktoré vyhovejú rozmanitým podnikateľským potrebám.

VIAC O JAHODÁCH

Jahody pre zdravie

Jahody prispievajú k fyzickej kondícii a psychickej pohode. Šťavnaté plody sú bohaté na kyselinu listovú, vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A. Z minerálnych látok a stopových prvkov obsahuje dužina železo, vápnik, mangán a horčík. Jahody zbavujú črevo jedovatých látok, posilňujú imunitný systém, znižujú krvný tlak a majú preventívny účinok proti infarktu. Okrem toho posilňujú kosti, vlasy a kožu a pomáhajú bojovať proti únave, nervozite a podráždenosti.

Kulinárske využitie

Sladké plody sa najčastejšie konzumujú samostatne ako stolové ovocie alebo spoločne s niekoľkými ingredienciami, ktoré podčiarknu ich chuť. Časté uplatnenie nájdu v plnených ovocných knedliach, bublaninách, zmrzlinových pohároch, šľahačkových tortách či ovocných šalátoch. Uchovať ich možno vo forme zaváraniny, muštu, kompótu alebo rôsolu. Okrem toho sa môžu zamraziť, alebo usušiť a následne použiť do múčnikov alebo raňajkového müsli.

Správne skladovanie

Pri nákupe jahôd je potrebné dôkladne prezrieť miesta, kde sa plody dotýkajú vaničky či prepravky – môžu byť následkom manipulácie otlačené, čo by následne viedlo k rýchlej skaze. Jahody po zbere vydržia v dobrom stave iba krátko, je preto vhodnejšie kupovať ich častejšie a v menšom množstve – nakúpené plody by sa mali spotrebovať do 2 dní. V chladničke ich prikryte polyetylénovou fóliou, aby zbytočne nezmäkli a neabsorbovali okolité pachy.

Garancia kvality

Všetok sortiment jahôd prechádza prísnou kontrolou, ktorá začína starostlivým výberom producenta či dodávateľa. Jahody odoberáme nielen od renomovaných slovenských pestovateľov, ale dovážame ich aj zo Španielska. Naši tamojší kolegovia vyhľadávajú najvhodnejšie preverené zdroje priamo u producentov, čím je zaistená dlhodobá stabilita sortimentu. Kvalita všetkých ponúkaných druhov je dôkladne kontrolovaná na platforme Hortim v Brne. Každej dodávke nového tovaru venujú pracovníci METRO maximálnu pozornosť. V prvom rade sa zameriavajú na dodržanie teplotného reťazca počas prepravy a tiež na stav obalov a etikiet. Ďalším krokom je kontrola parametrov jednotlivých kusov ovocia – veľkosti plodu, teploty na povrchu či vo vnútri a tiež prítomnosti plesní a škodcov. Starostlivo skontrolované ovocie bez akýchkoľvek vád je potom distribuované do jednotlivých predajní.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ovocie

Viac
Recepty

Objaviť