Jahody pre zdravie
Jahody prispievajú k fyzickej kondícii a psychickej pohode. Šťavnaté plody sú bohaté na kyselinu listovú, vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A. Z minerálnych látok a stopových prvkov obsahuje dužina železo, vápnik, mangán a horčík. Jahody zbavujú črevo jedovatých látok, posilňujú imunitný systém, znižujú krvný tlak a majú preventívny účinok proti infarktu. Okrem toho posilňujú kosti, vlasy a kožu a pomáhajú bojovať proti únave, nervozite a podráždenosti.
Kulinárske využitie
Sladké plody sa najčastejšie konzumujú samostatne ako stolové ovocie alebo spoločne s niekoľkými ingredienciami, ktoré podčiarknu ich chuť. Časté uplatnenie nájdu v plnených ovocných knedliach, bublaninách, zmrzlinových pohároch, šľahačkových tortách či ovocných šalátoch. Uchovať ich možno vo forme zaváraniny, muštu, kompótu alebo rôsolu. Okrem toho sa môžu zamraziť, alebo usušiť a následne použiť do múčnikov alebo raňajkového müsli.
Správne skladovanie
Pri nákupe jahôd je potrebné dôkladne prezrieť miesta, kde sa plody dotýkajú vaničky či prepravky – môžu byť následkom manipulácie otlačené, čo by následne viedlo k rýchlej skaze. Jahody po zbere vydržia v dobrom stave iba krátko, je preto vhodnejšie kupovať ich častejšie a v menšom množstve – nakúpené plody by sa mali spotrebovať do 2 dní. V chladničke ich prikryte polyetylénovou fóliou, aby zbytočne nezmäkli a neabsorbovali okolité pachy.