Jahňacie pliecko

Jehněčí hrudí
Jahňacie pliecko patrí k menej žiadaným a zanedbávaným rezom, kulinársky potenciál mu však nechýba. Vďaka vyššiemu obsahu tuku má výraznejšiu chuť a po tepelnej úprave zostáva šťavnaté.
Jehněčí hrudí

Vedeli ste, že...?

✔ Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

✔ Pliecko sa skvele hodí na pečenie, dusenie, na prípravu závitkov, hamburgerov či mäsových guliek.

✔ V prípade mladého jahňacieho mäsa s hmotnosťou dvoch kilogramov môže stačiť iba hodina pečenia.

✔ Osobitá chuť jahňacieho mäsa znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúžia tymian, šalvia, petržlen, majorán, mäta alebo oregano.

Znaky

Jahňacie pliecko má plochý tvar a jeho súčasťou sú časti rebier. Je výrazne prerastené tukom a obsahuje aj značný podiel väziva. Medzi štvrtým a piatym stavcom sa oddeľuje tzv. špička pliecka, ktorá je o niečo mäsitejšia. 

Využitie

Vzhľadom na charakter mäsa treba počítať s dlhším časom tepelnej úpravy. Optimálne sa jahňacie pliecko hodí do gulášov, perkeltov a ďalších dusených pokrmov, využiť ho možno aj na polievky. Vykostené a na plát rozkrojené mäso sa pripravuje ako roláda plnená napríklad špenátom, slaninou alebo bylinkami.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť