Krab piesočný

Krab německý
Krab piesočný (Cancer pagurus, angl. crab edible), v zoologických publikáciách označovaný aj ako krab nemecký alebo hnedý alebo francúzsky, je najpredávanejší druh kraba v Európe. Obýva Severné more a Atlantický oceán od súostrovia Lofoty až k pobrežiu Maroka, riedky výskyt je pozorovaný aj vo vodách západného Stredozemného a Jadranského mora. Vyhovujú mu hĺbky 30 – 50 m s kamenistým či piesčitým dnom, kde je cez deň zahrabaný a v noci loví mäkkýše a kôrovce. Krabia sezóna trvá od septembra do februára, v tom období majú kraby najviac mäsa a pohybujú sa v plytkých vodách. Lovia sa do klietok s rybou návnadou, ktoré sa spúšťajú z lode na dno a vyťahujú sa pomocou hydraulických žeriavov. Kraby sa ihneď triedia, aby sa v klietkach navzájom nenapádali, malé jedince a samice sa vracajú späť do mora. 
Krab německý

Krab piesočný

Cancer pagurus

Sezónnosť: nie
Pôvod: Severovýchodný Atlantik
Metóda lovu/chovu: vezence (pasce) a lapadlá
Veľkosť: 400 – 600 g/ks
Tučnosť: nízka

Znaky

Krab piesočný má široký oválny chrbtový pancier s hrdzavohnedým zafarbením, na prednej strane s vrúbkovaním pripomínajúcim okraj koláča. Silné klepetá sú zakončené čiernymi klieštikmi, štyri páry nôh pokrýva ochlpenie. Najväčšie exempláre vážia až 6 kg pri šírke panciera 30 cm, priemerné jedince však na šírku merajú len 20 cm.

Využitie

Kraba piesočnatého a ďalšie takzvané široké kraby možno kúpiť živé, varené, mrazené aj konzervované. Pomerne dobre znášajú transport. Varia sa rovnakým spôsobom ako homár, zaživa vo vriacej vode či vývare. Jemné mäso tvorí tretinu celkovej hmotnosti kraba, najviac je ho v klepetách a určité množstvo aj v tele samcov. Mäso sa konzumuje varené, hodí sa ako súčasť studených šalátov, možno ho piecť a zapekať s ďalšími prísadami. Vydlabaný a očistený pancier sa dá použiť na servírovanie šalátov alebo sa v ňom krabie mäso môže ďalej zapekať. Pre maximálny pôžitok treba šetriť korením, čo napokon platí pre väčšinu morských plodov a rýb.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a morské plody

Viac
Recepty

Viac