Znaky
Treska má tri oddelené chrbtové plutvy, hnedozelený tmavo škvrnitý chrbát a svetlejšie brucho. Tlama sa nachádza na spodnej časti hlavy. Väčšinou dorastá do dĺžky necelých 80 cm, tresky zo severných morí bývajú menšie, škvrnité výnimočne dosahujú dĺžku 200 cm pri hmotnosti okolo 90 kg, priemerná ryba váži okolo 6 kg.
Využitie
Mäso má chudšie ako mäso iných tohto druhu a nemá veľa kostí. Skvele vonia aj chutí a navyše obsahuje vitamíny B1, B2 a B12, ďalej draslík, sodík, horčík, vápnik a fosfor. Zo zhruba 200 g filiet je možné pripraviť širokú škálu pokrmov stredomorskej či ázijskej kuchyne. Ingrediencie však nesmú prehlušiť jemnú chuť rybieho mäsa, ktorého vlastnosti najlepšie vyniknú pri šetrnom varení v teplote 71 – 82 °C alebo pri príprave v pare. Rybu je možné aj piecť, smažiť, fritovať či grilovať tak vcelku, ako aj vo forme filiet. Tresčie mäso sa ľahko rozpadá, preto šéfkuchári odporúčajú starostlivé dodržiavanie času tepelnej úpravy a opatrné zaobchádzanie: fileta na panvici alebo na grile by sa mala obracať iba raz, aby na tanieri dobre vyzerala.
Chuť mäsa sa najlepšie rozvinie, ak vnútri zostane priehľadné. Klasickým variantom je pečenie jemne osolenej a okorenenej tresky s kožou. Jemný a chutný pokrm vznikne varením tresčieho mäsa vo vývare so zeleninou a čerstvými bylinkami. Tradičným nórskym predkrmom je treska marinovaná za surova vo vysokokvalitnom oleji.