Znaky
Tuniak žltoplutvý patrí k najväčším rybám, bežne váži okolo 60 kg, ale môže dosiahnuť hmotnosť až 140 kg. Rovnako ako veľa ďalších tuniakovitých rýb má pretiahnuté telo pokryté šupinami iba pozdĺž bočnej čiary, na prsiach a na chrbte. Svoje meno získal podľa farby chrbtových a brušných plutiev kontrastujúcich s kovovomodrým sfarbením chrbta a striebristým bruchom.
Využitie
Mäso tuniaka sa spravidla predáva vo forme filiet. Chuťou pripomína teľacie, nenápadne slaná chuť mora s plnou, orechovou príchuťou nesprevádza arómu rybiny. Mäso je pomerne tučné a veľmi šťavnaté. Jeho jasne červená farba pri zahrievaní postupne bledne, nesmie sa však dlho tepelne upravovať, inak sa vysuší a zosivie. Steak sa opeká pri vysokej teplote iba minútu a pol z každej strany a potom treba na niekoľko ďalších minút teplotu stiahnuť – len tak mäso zostane šťavnaté a ružové uprostred.
Tuniak sa najčastejšie používa za surova na sushi a sashimi alebo na tatarák, marinovaný sa pridáva do sendvičov. Je možné ho takisto smažiť, grilovať, dusiť, piecť a údiť. Konzervovaný tuniak je obľúbenou súčasťou zeleninových šalátov a cestovín. METRO ponúka tuniaky v kvalite „sashimi“ a vo vyššom stupni akosti „super sashimi“, pri ktorej zaručuje stálosť farby a čerstvosť až na dva týždne.