šalotka

Šalotka
Šalotka alebo cesnak askalonský zahŕňa množstvo poddruhov rozličných tvarov a farieb. Je najjemnejšia zo všetkých druhov cibule a považuje sa za veľmi využívanú ingredienciu vo vyššej gastronómii. Pôvodnou domovinou šalotky je Ázia, v súčasnosti sa však pestuje na celom svete. Medzi významných európskych producentov patrí predovšetkým Francúzsko, Taliansko a Holandsko. 
Šalotka

Vedeli ste, že…?

✔  Glazované šalotky skvele chutia ako príloha k pečenému mäsu. Stačí ich zvoľna orestovať na masle s cukrom, balzamikovým octom a červeným vínom.

✔  Šalotka je spolu s bielym vínom, rybím vývarom a maslom nevyhnutnou ingredienciou slávnej omáčky beurre blanc, ktorá sa podáva ku grilovaným rybám a morským plodom.

✔  V šalotke nájdete množstvo dôležitých vitamínov a minerálov. Podporuje dobré trávenie, priaznivo pôsobí na hladinu cukru a tiež na krvný tlak.

Viac o šalotke

Kulinárske využitie

Šalotka sa používa do jemných omáčok a polievok, hodí sa tiež k rybám, morským plodom a k pečenému či grilovanému mäsu. Vďaka svojej jemnej chuti nájde uplatnenie aj v mnohých pokrmoch studenej kuchyne, napríklad v zeleninových šalátoch, dipoch či pri príprave najrôznejších ochutených octov.

Správne skladovanie

Šalotka je oproti bežnej kuchynskej cibuli omnoho menej náročná na skladovanie – nie je taká náchylná na plesne, neklíči a ani po dlhšom čase nestráca nič zo svojej chuti. V chlade a suchu vydržia šalotky až dva roky, nutné však je nechať zaschnúť vňať. Niekoľko mesiacov sa môže skladovať aj pri izbovej teplote.

Garancia kvality

Všetok sortiment zeleniny prechádza prísnou kontrolou, ktorá sa začína starostlivým výberom producenta či dodávateľa. Kvalita všetkých ponúkaných druhov sa dôkladne kontroluje na platforme Hortim v Brne. Každej dodávke nového tovaru venujú naši pracovníci maximálnu pozornosť. V prvom rade sa zameriavajú na dodržanie teplotného reťazca počas prepravy a tiež na stav obalov a etikiet. Ďalším krokom je kontrola parametrov jednotlivých kusov zeleniny – veľkosti plodu, teploty na povrchu či vnútri a tiež prítomnosti plesní a škodcov. Starostlivo skontrolovaná zelenina bez akýchkoľvek chýb sa následne distribuuje do jednotlivých predajní.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť