Flap steak

Flap steak

Flap steak je steakový rez pochádzajúci zo spodnej roštenky, ktorý sa reže zo šikmého brušného svalu. Stretnúť sa s ním môžete aj pod francúzskym názvom bavette d’aloyau alebo anglickým označením Sirloin tip. Ponúka veľmi šťavnaté mäso s výraznou chuťou a vôňou. 

Flap steak

Vedeli ste, že...?

✔ Vek mäsa môžete overiť jednoduchou skúškou. Zatlačte doň prstom – ak vo svalovine nezostane jamka, kulinárske zázraky si od neho nesľubujte; správne odležané a vyzreté mäso totiž na reze nepruží.

✔ Steakové mäso nie je nutné kupovať po kilogramoch, veľmi dobre poslúžia jednotlivé, hygienicky balené a kalibrované porcie. Takto pripravené plátky ušetria kuchárom prácu aj čas, navyše umožnia ochutnať steaky rôznych rezov od mnohých chovných plemien dobytka.

Znaky

Široký a plochý sval je jemne pretkaný bielymi tukovými žilkami, ktoré podčiarkujú jeho skvelú chuť. Mäso má vláknitú štruktúru, je veľmi krehké a šťavnaté. Niekedy sa nesprávne zamieňa s hanger steakom. 

Využitie

Flap steak sa pripravuje vcelku a potom sa krája na tenké plátky kolmo na svalové vlákna podobne ako flank steak. Optimálny stupeň prepečenia je medium rare až medium – po tepelnej úprave je potrebné nechať mäso aspoň 10 minút odpočinúť na teplom mieste, aby sa vnútri optimálne rozložili šťavy.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť