Domovom homára európskeho (Homarus gammarus, angl. lobster european) sú vody severovýchodného Atlantiku od Nórska po Maroko, redšie sa vyskytuje aj v chladnejšej časti Stredozemného mora. Všetky druhy homárov majú spoločnú dlhovekosť. Niektorí vedci odhadujú, že sa môžu dožiť až 100 rokov, ale pravdepodobnejšia je polovica tohto veku. Kvôli opakovanej výmene panciera sa však vek homára ťažko určuje.
Na lov sa dodnes používajú prútené koše a drôtené klietky s nástrahou z rybieho či krabieho mäsa. Rybári ich vybavia bójkou, na pobreží ich spustia do vody, priebežne ich kontrolujú a oslobodzujú z nich pohlavne nedospelé homáre mladšie ako 6 rokov a plodné samice s vajíčkami, aby sa populácia mohla obnovovať. Homáre sa väčšinou lovia v lete, prepravujú sa v škatuliach z voskovaného kartónu vyložených vlhčeným papierom a obsahujúcich schladený gélový balíček. Pri transporte musia mať klepetá zafixované gumičkou, aby sa navzájom nezranili. V obchodoch a reštauráciách sa prechovávajú v akváriách, bez morskej vody vydržia 3 – 4 dni.