Rebrá

Žebro
Rebrá sa radia k prednému hovädziemu mäsu a vykrajujú sa z hrudnej časti pod plecom. Podľa konkrétneho umiestnenia sa rozlišuje na rebro vysoké a holé. Patrí k cenovo dostupným rezom a výborne sa hodí na varenie a prípravu polievok. 
Žebro

Vedeli ste, že..?

✔ Z hovädzích kostí môžete uvariť chutné hovädzie consommé. Tzv. „vývar vývarov“ sa pripravuje z hovädzích kostí či chvosta, hovädzieho mäsa, čerstvej zeleniny a korenia.

✔ Termín „od hlavy po chvost“ prvýkrát zmienil britský šéfkuchár Fergus Henderson na konci 90. rokov 20. storočia? Nazval tak svoju knihu, v ktorej propagoval rešpekt k jatočným zvieratám a maximálne zužitkovanie všetkých typov mäsa vrátane vnútorností a iných obchádzaných častí, ktoré často nenachádzali žiadne využitie.

Znaky

Vysoké rebro sa vykrajuje zo strednej časti 6. až 8. rebra, holé rebro zo strednej časti 1. až 5. rebra. Rez sa skladá z vrchného chudého plátka a prerastenej strednej časti, ktorá leží na kosti. Bežne dostupný je aj vykostený variant. 

Využitie

Vysoké aj holé rebro sa uplatní pri príprave silného hovädzieho vývaru. Na zmäknutie mäsa je potrebná dlhšia tepelná úpravy – varené mäso je možné podávať samostatne s horčicou a chrenom alebo smotanovými omáčkami, využijete ich do gulášovej polievky alebo ako vložku do vývaru. Hodí sa aj na pozvoľné pečenie a dusenie, vrchný chudý plátok z vyzretého rezu je možné využiť na minútky. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť