Znaky
Mäso z jahňacieho stehna je veľmi chudé, krehké, jemne vláknité a obsahuje len malé množstvo šliach. V prípade mladších kusov má tehlovočervenú farbu a povrchový tuk je čisto biely. S postupujúcim vekom mäso tmavne a tuk získava žltkastý nádych. Stehno sa delí na vrchný a spodný šál a orech, bežne dostupné je aj vcelku, a to tak s kosťou, ako aj bez nej.
Využitie
Menšie stehná z mladších jahniat sa obvykle pečú vcelku v rúre alebo na grile či na ražni. Povrchovú vrstvu tuku je vhodnejšie ponechať – mäso zostane šťavnaté a bude mať výraznejšiu chuť. Stehno nakrájané na kocky sa hodí na prípravu dusených pokrmov, vo forme plátkov ho možno využiť na rezne a steaky. Na dochutenie sa najčastejšie používa cesnak, rozmarín a tymian, počas pečenia ho možno podlievať červeným alebo bielym vínom. Výrazná chuť jahňacieho mäsa ladí aj s ovocnými omáčkami, orientálny nádych mu dodá škorica, klinčeky a muškátový oriešok.