Znaky
Mäso sa vyznačuje tmavou farbou a vysokým obsahom kostí a šliach. Zadné koleno je oproti prednému mäsitejšie. Povrch obvykle pokrýva vrstva kože, ale bežne sa možno stretnúť aj s variantom bez nej.
Využitie
Bravčové kolená sú vhodné na pečenie a grilovanie – pre skrátenie času úpravy možno mäso predvariť. Pred pečením sa odporúča kožu narezať do mriežky. Často sa ochucujú najrôznejšími marinádami, v ktorých sa objavuje pivo, cesnak, rasca, horčica, sladká aj štipľavá paprika alebo med. Skvele chutia aj varené a podávané s chrenom a horčicou. Vykostené kolená možno využiť na guláš či výrobu údenín, paštét a mäsových nátierok. Samotná koža obsahuje vysoké množstvo kolagénu a hodí sa tak na prípravu aspiku či tlačenky. Varené sa pridáva do jaterníc a krvavničiek.