oštiepok
Polotvrdý syr zlatistej farby sa pripravuje z ovčieho mlieka a svoj typický tvar získava v špeciálnych formách.
Oštiepok je tradičný valašský syrový výrobok zo Slovenska, ktorý sa pôvodne vyrába z čerstvého sladkého syra. Syr sa odštipne a vtlačí do drevenej okrúhlej formy s ručne vyrezávanými ornamentmi, kde sa nechá odstáť. Potom sa syr vyberie z formy a ponorí do teplej slanej vody, kde sa nechá odležať, kým soľ úplne neprenikne dovnútra. Potom sa nechá syr mierne preschnúť. Pobytom v slanej vode získava oštiepok svoju tradičnú trvácnosť, pričom jeho povrch mierne skôrnatie a zväčša zožltne.
Jeho unikátna chuť a tvar, plátkovitý valček so vzorom, ho robia výrazným zástupcom slovenskej gastronómie. Oštiepok je obľúbeným suvenírom a darčekom, a jeho príprava je dodnes viazaná na tradičné postupy, čo ho robí jedinečným syrom s bohatou kultúrnou hodnotou.