cuketa

Cuketa
Cuketa patrí do jednej veľkej rodiny spolu s tekvicou a patizónom. Je to chutná letná zelenina, ktorá vyniká hlavne rýchlou a jednoduchou úpravou. Cuketa má veľmi jemnú a príjemne sladkastú chuť. Zároveň na seba ľahko viaže nové chute a vône, takže v kuchyni dokáže zastať takmer ľubovoľnú pozíciu. 
Cuketa

Vedeli ste, že...?

✔ Najlepším spôsobom úpravy je pre cuketu grilovanie. Prudké a krátke grilovanie totiž zvýrazní jej chuť, rozvinie jej vôňu a naštartuje jej prirodzenú šťavnatosť.

✔ Ďalšou vhodnou úpravou je dusenie. Odporúčame použiť len minimum tekutiny, ktorá sa čiastočne vyparí a čiastočne vsiakne do cukety. Cuketa je vo finále mäkká, ale stále ešte drží tvar.

✔ Cuketu je možné jesť aj surovú, len mierne nasolenú alebo s nejakou výrazne ochutenou zálievkou. Tenké plátky cukety v kontakte so soľou za pár minút zmäknú a pustia šťavu.

Nákup a skladovanie

Pri nákupe sledujte predovšetkým veľkosť. Čím je menšia a mladšia, tým je lepšia. Mladé cukety majú okrem najlepšej chuti aj tenkú šupku a nemajú vyvinuté semená. Ako cuketa starne, jej dužina sa vysušuje a prichádza o chuť.

Pri cukete je tiež dôležitý jej vzhľad. Povrch by mal byť pekne lesklý, tvrdý a bez výrazných vrypov alebo otlčených miest. Cuketu skladujte v teplejšej časti chladničky (vo dvierkach), teploty blízke nule ju môžu poškodiť.

Príprava

Mladá cuketa je jedlá celá vrátane tuhšej stopky a nemusí sa lúpať. Prakticky ju stačí len dobre umyť a nakrájať podľa potreby.

Nakrájať ju môžete na kocky alebo na kolieska. Ak si chcete pripraviť tenké pozdĺžne plátky, ideálne je strúhadlo, prípadne si môžete pomôcť škrabkou.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť