Typické syry
Syrárska tradícia sa v Taliansku teší veľkej úcte a veľmi sa tu dbá na pôvod a kvalitu domácich produktov aj na ochranu originálnych názvov. Prvý dekrét týkajúci sa syra bol vydaný už v roku 1925 a o štvrťstoročie neskôr uvidel svetlo sveta zákon o ochrane kontrolovaného pôvodu, vďaka ktorému nesú vybrané výrobky známku D. O. C. Syry s týmto označením musia byť nielen vyrobené v konkrétnej oblasti, ale súčasne spĺňať predpísané postupy výroby.
Regionálna pestrosť
Vďaka rozmanitým prírodným podmienkam sa v Taliansku vyrába nepreberná škála syrov a každý región sa pýši vlastnými špecialitami. Oblasť okolo Pádskej nížiny produkuje predovšetkým syry z kravského mlieka (Gorgonzola, Taleggio, Provolone, Grana Padano), na Sicílii, Sardínii a v Toskánsku zas prevažujú ovčie produkty (Pecorino, Marzolino). Juh Talianska má ideálne podmienky na chov byvolov a je hlavným producentom pravej mozzarelly.
Syry v talianskej kuchyni
Mliečne produkty so syrmi v čele majú v talianskej kuchyni široké využitie. Uplatňujú sa ako súčasť omáčok či náplní do pečeného mäsa, používajú sa na prípravu sladkých dezertov a, samozrejme, ako doplnok rozličných druhov cestovín. Tepelne neupravené syry sa podávajú v spoločnosti vybraného vína a čerstvého alebo sušeného ovocia, a to ako chuťovka alebo ako samostatný chod počas obeda či večere.