Nákup a skladovanie
Cesnak po zbere postupne vysychá, klíči a pri zlom skladovaní aj plesnivie. Pri nákupe preto vždy dbajte na to, aby bola hlávka cesnaku pevná, uzatvorená, primerane ťažká a bez plesne či viditeľných klíčkov.
Cesnaku je najlepšie v chlade a v tme. Skladovanie väčšieho množstva však nechajte radšej na odborníkov a kupujte ho priebežne. Ak cesnak nie je správne ošetrený a skladovaný, bude na konci sezóny vysušený a bude obsahovať klíčky. Význam klíčkov sa však často preceňuje. Pri varení môžu ovplyvniť výslednú chuť jedál, zdraviu však škodlivé nie sú.
Príprava
Pred použitím stačí cesnak rozdeliť na strúčiky a ošúpať. Šupka cesnaku na strúčiku drží v závislosti od veku cesnaku. Starší a suchší cesnak ošúpeme vždy o niečo ľahšie.
Aby sa šupka ľahko zlúpla, pomôže vždy ľahké stlačenie strúčika plochou stranou noža alebo dlaní. Ak šúpete veľa strúčikov naraz, môžete ich hromadne otĺcť v uzatvorenej nádobe. Okrem šupky potom občas treba odkrojiť aj spodný koniec, ktorým sa strúčik napája na stonku.