Cesnak

Česnek
Cesnak je príbuzný cibuli, a nielen v našej kuchyni tvorí základ množstva jedál. Cesnak je výrazne aromatický, ostrý a má pomerne vysoký obsah cukru, takže pri opekaní rýchlo karamelizuje (rýchlejšie ako cibuľa). V kuchyni ho používame hlavne ako podklad, ktorý hneď v úvode vytvorí základ pre chuť a vôňu jedla.
Česnek

Vedeli ste, že...?

✔ Aby začal cesnak štípať, musí pri ňom dôjsť k porušeniu buniek. Ostrosť teda môžeme ovplyvniť tým, ako veľmi cesnak nasekáme alebo rozdrvíme.

✔ Ostrosť cesnaku môžeme znížiť aj jeho vystavením kyslému prostrediu. Ak naň necháte pôsobiť napr. citrónovú šťavu, ostrosť sa zníži takmer na štvrtinu. To možno využiť o. i. pri výrobe zálievok.

✔ Podobne ako cibuľa, aj cesnak sa často používa ako chuťový základ. Pomalé opekanie cesnaku na tuku zjemní jeho ostrú chuť, posilní sladkosť a zvýrazní jeho vôňu. Cesnak opečený na masle je jemnejší ako cesnak opečený na oleji.

Nákup a skladovanie

Cesnak po zbere postupne vysychá, klíči a pri zlom skladovaní aj plesnivie. Pri nákupe preto vždy dbajte na to, aby bola hlávka cesnaku pevná, uzatvorená, primerane ťažká a bez plesne či viditeľných klíčkov.

Cesnaku je najlepšie v chlade a v tme. Skladovanie väčšieho množstva však nechajte radšej na odborníkov a kupujte ho priebežne. Ak cesnak nie je správne ošetrený a skladovaný, bude na konci sezóny vysušený a bude obsahovať klíčky. Význam klíčkov sa však často preceňuje. Pri varení môžu ovplyvniť výslednú chuť jedál, zdraviu však škodlivé nie sú.

Príprava

Pred použitím stačí cesnak rozdeliť na strúčiky a ošúpať. Šupka cesnaku na strúčiku drží v závislosti od veku cesnaku. Starší a suchší cesnak ošúpeme vždy o niečo ľahšie.

Aby sa šupka ľahko zlúpla, pomôže vždy ľahké stlačenie strúčika plochou stranou noža alebo dlaní. Ak šúpete veľa strúčikov naraz, môžete ich hromadne otĺcť v uzatvorenej nádobe. Okrem šupky potom občas treba odkrojiť aj spodný koniec, ktorým sa strúčik napája na stonku.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť