Top blade

Top blade
Steaky z lúpaného pleca vynikajú skvelou chuťou porovnateľnou so zadným hovädzím. Sval sa nachádza na prednej nohe, konkrétne v strednej časti hovädzieho pleca (ramena) a ponúka výnimočne široké kulinárske uplatnenie. 
Top blade

Vedeli ste, že...?

✔ Mäso treba nechať minimálne hodinu pred prípravou vydýchať pri izbovej teplote. Medzitým ostrým nožom opatrne odstráňte tuhé blany, aby ste neporušili svalovinu – pri tepelnej úprave by z nej vytiekla šťava. Tuk však ponechajte, dodáva mäsu chuť a bráni jeho vysušeniu.

✔ Vek mäsa môžete overiť jednoduchou skúškou. Zatlačte doň prstom – ak vo svalovine nezostane jamka, kulinárske zázraky si od neho nesľubujte; správne odležané a vyzreté mäso totiž na reze nepruží.

Znaky

Lúpané, čiže ploché plece poskytuje veľmi chutné a chudé mäso. Počas jatočného spracovania sa na rozdiel od iných častí nevykrajuje ani nevykosťuje, ale odlupuje sa priamo od lopatky – odtiaľ tiež pramení jeho názov. Mäso je jemne mramorované a jeho stred je pretkaný hrubou šľachou, vďaka ktorej zostáva šťavnaté.  

Využitie

Pred prípravou steakov z lúpaného pleca je potrebné mäso najskôr odblaniť. Tuk sa ponecháva, pretože dodáva mäsu výraznú chuť a vôňu. Očistený plát sa následne nakrája na jednotlivé kúsky, ktoré sa pripravujú na panvici alebo grile. Optimálny stupeň prepečenia je medium rare až medium. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť