Nákup a skladovanie
Ružičkový kel sa väčšinou predáva už bez hlúbu v podobe obratých ružičiek. Ružičky by mali byť pevné, na svoj objem ťažké a uzatvorené. Tie najčerstvejšie sú sýtozelené, a keď ich stlačíte, tak vŕzgajú. Lístky na povrchu majú fialový nádych, potom prechádzajú do zelenej, v strede ružičky až do žltej.
Ružičkový kel vydrží v chladničke mnoho dní. Stačí mu obyčajné, pootvorené plastové vrecúško. Ružičky postupom času od vrchných listov vädnú. Vnútri im to nijako neškodí, zvädnuté lístky stačí iba odlúpnuť.
Príprava
Umyté ružičky je potrebné zbaviť zvyšku hlúbu a olúpať vrchné lístky. Ak máte ružičkový kel pekný a čerstvý, stačí lístkov zobrať dolu len minimum. Ak sú lístky trochu zvädnuté, olúpte ich viac.
Podľa následného použitia si potom kel buď nakrájajte, alebo nastrúhajte na strúhadle. Pri krájaní na polovice a na štvrtiny krájajte pozdĺžne, ružičky potom udržia tvar a nerozpadnú sa.