Ružičkový kel

Růžičková kapusta
Ružičkový kel je drobná hlúbová zelenina, plná zdraviu prospešných látok.  Pri dlhej tepelnej úprave však v ružičkách vynikne nevábna sírna vôňa, ktorá mnohých ľudí spoľahlivo odradí. Pri správnej úprave je ružičkový kel jedna z najvďačnejších zelenín. Je dobre dostupná aj v zimných mesiacoch, lacná a ľahko sa s ňou pracuje. 
Růžičková kapusta

Vedeli ste, že...?

✔ Surové a najemno nakrájané ružičky sú oproti kapuste alebo kelu o dosť jemnejšie a krehkejšie. Hodia sa najlepšie do zeleninových zmesí a do šalátov, kde dobre vynikne ich mierna horkosť a ostrosť.

✔ Nakrájané a krátko podusené ružičky na masle chutia veľmi jemne, skoro až sladko. Uľahčite si prácu krájaním v robote alebo na mandolíne, nešetrite soľou ani maslom a duste len krátko, do zavädnutia.

✔ Dusený kel je skvelý aj samotný, ale bezchybne sa dá párovať s podobne upravenou koreňovou zeleninou alebo so zemiakovou kašou.

Nákup a skladovanie

Ružičkový kel sa väčšinou predáva už bez hlúbu v podobe obratých ružičiek. Ružičky by mali byť pevné, na svoj objem ťažké a uzatvorené. Tie najčerstvejšie sú sýtozelené, a keď ich stlačíte, tak vŕzgajú. Lístky na povrchu majú fialový nádych, potom prechádzajú do zelenej, v strede ružičky až do žltej.

Ružičkový kel vydrží v chladničke mnoho dní. Stačí mu obyčajné, pootvorené plastové vrecúško. Ružičky postupom času od vrchných listov vädnú. Vnútri im to nijako neškodí, zvädnuté lístky stačí iba odlúpnuť.

Príprava

Umyté ružičky je potrebné zbaviť zvyšku hlúbu a olúpať vrchné lístky. Ak máte ružičkový kel pekný a čerstvý, stačí lístkov zobrať dolu len minimum. Ak sú lístky trochu zvädnuté, olúpte ich viac.

Podľa následného použitia si potom kel buď nakrájajte, alebo nastrúhajte na strúhadle. Pri krájaní na polovice a na štvrtiny krájajte pozdĺžne, ružičky potom udržia tvar a nerozpadnú sa.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť