Znaky
Priemerné exempláre dorastajú do dĺžky 60 – 90 cm, rekordné kusy merajú maximálne 110 cm pri hmotnosti 45 kg, na trh sa dostávajú tolstolobiky s hmotnosťou 2 – 4 kg. Rovnako ako jeho ďalší príbuzný – tolstolobik pestrý, s ktorým je často zamieňaný, má aj tolstolobik biely veľkú hlavu s vysoko postaveným ústnym otvorom a nápadne nízko položeným veľkým okom, ktoré sa nachádza až pod kútikom úst. Telo s vysokým chrbtom, po bokoch sploštené, pokrývajú drobné striebristé šupiny, na chrbte tmavšie, pri starších rybách farba aj na bokoch prechádza do oloveno sivého odtieňa.
Využitie
Jemné biele mäso tolstolobika je v predaji chladené (pitvaná ryba, podkovy či filety) aj mrazené. Má viac tuku ako mäso jeho príbuzných, vďaka tomu výborne chutí údené, inak sa dá upraviť podobne ako kapor či amur – je vhodné na dusenie, varenie, pečenie, grilovanie, smaženie a fritovanie. Možno ho použiť na rybie ragú, do rybích fašírok alebo do šalátov so zeleninou, ďalej dusiť na zelenine, na paprike, s bylinkami či na víne. Najchutnejšie sú menšie ryby, ktorým nie je potrebné sťahovať kožu.