Tolstolobik biely

Tolstolobik biely (Hypophthalmichthys molitrix, angl. bighead carp) patrí k chutným rybám z čeľade kaprovitých. Rovnako ako väčšina kaprovitých rýb pochádza z Ázie a je vo veľkej miere umelo vysadzovaný na celom svete. Na rozdiel od mnohých kaprovitých ochotných výnimočne skonzumovať nejakú živočíšnu potravu sa živí len riasami a fytoplanktónom, ktoré filtruje predovšetkým žiabrami. Do Českej republiky bol dovezený v 60. rokoch. Tolstolobikom vyhovujú stojaté či pomaly plynúce toky s teplotou 6 – 28°C, často sa chovajú v akvakultúre v chovných rybníkoch. Plachá a na návnadu ťažko uloviteľná ryba žije v húfoch a dožíva sa asi 20 rokov. 
Tolstolobik bílý

Tolstolobik biely

Hypophthalmichthys molitrix

Sezónnosť: apríl, október
Pôvod: ČR
Metóda lovu/chovu: chov
Veľkosť: 2 – 4 kg/ks
Tučnosť: vysoká

Znaky

Priemerné exempláre dorastajú do dĺžky 60 – 90 cm, rekordné kusy merajú maximálne 110 cm pri hmotnosti 45 kg, na trh sa dostávajú tolstolobiky s hmotnosťou 2 – 4 kg. Rovnako ako jeho ďalší príbuzný – tolstolobik pestrý, s ktorým je často zamieňaný, má aj tolstolobik biely veľkú hlavu s vysoko postaveným ústnym otvorom a nápadne nízko položeným veľkým okom, ktoré sa nachádza až pod kútikom úst. Telo s vysokým chrbtom, po bokoch sploštené, pokrývajú drobné striebristé šupiny, na chrbte tmavšie, pri starších rybách farba aj na bokoch prechádza do oloveno sivého odtieňa. 

Využitie

Jemné biele mäso tolstolobika je v predaji chladené (pitvaná ryba, podkovy či filety) aj mrazené. Má viac tuku ako mäso jeho príbuzných, vďaka tomu výborne chutí údené, inak sa dá upraviť podobne ako kapor či amur – je vhodné na dusenie, varenie, pečenie, grilovanie, smaženie a fritovanie. Možno ho použiť na rybie ragú, do rybích fašírok alebo do šalátov so zeleninou, ďalej dusiť na zelenine, na paprike, s bylinkami či na víne. Najchutnejšie sú menšie ryby, ktorým nie je potrebné sťahovať kožu. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť