Plece z prasiatka

Selečí plec
Plece z prasiatka alebo ramienko sa nachádza v prednej časti štvrte nad kolenom a poskytuje veľmi jemné a chutné mäso vhodné najmä na pečenie vcelku.
Selečí plec

Vedeli ste, že...?

✔ Čerstvé mäso z prasiatka je sfarbené doružova s jemnými vláknami a zľahka mramorované tukom. Tučné časti majú byť biele a pevné.

✔ Na rozdiel od hovädzieho, ktoré potrebuje určitý čas zrieť, je bravčové mäso a mäso z prasiatka najchutnejšie ihneď po porážke.

✔ Mäso z prasiatka vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zmrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave z hygienických dôvodov treba dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.

Znaky

Plece je dostupné v chladenom aj mrazenom variante a najčastejšie sa predáva s kožou a kosťou, prípadne s kolienkom. Vrstva podkožného tuku nie je tak hrubá ako v prípade bravčového mäsa, preto sa bežne ponecháva aj počas tepelnej úpravy. Mäso je ružové až svetločervené, má krehkú štruktúru a je veľmi chudé.

Využitie

Mäso z pleca sa ideálne hodí na pečenie vcelku. Pred úpravou je vhodné kožu narezať do štvorčekov, votrieť do nej zmes soli, vody a korenia, nechať niekoľko hodín (či dní) odležať a následne upiecť, napríklad na rasci alebo cesnaku. Podávať sa môže jednoducho s pečivom a horčicou, skvele obstojí aj v kombinácii s kapustou alebo špenátom a zemiakovou knedľou. Plece vcelku je vhodné aj na údenie, vykostené mäso sa dá rozkrojiť na plát a využiť na roládu.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť