Znaky
Plece je dostupné v chladenom aj mrazenom variante a najčastejšie sa predáva s kožou a kosťou, prípadne s kolienkom. Vrstva podkožného tuku nie je tak hrubá ako v prípade bravčového mäsa, preto sa bežne ponecháva aj počas tepelnej úpravy. Mäso je ružové až svetločervené, má krehkú štruktúru a je veľmi chudé.
Využitie
Mäso z pleca sa ideálne hodí na pečenie vcelku. Pred úpravou je vhodné kožu narezať do štvorčekov, votrieť do nej zmes soli, vody a korenia, nechať niekoľko hodín (či dní) odležať a následne upiecť, napríklad na rasci alebo cesnaku. Podávať sa môže jednoducho s pečivom a horčicou, skvele obstojí aj v kombinácii s kapustou alebo špenátom a zemiakovou knedľou. Plece vcelku je vhodné aj na údenie, vykostené mäso sa dá rozkrojiť na plát a využiť na roládu.