Znaky
Postavenie plutiev tresky tmavej je podobné ako pri treske škvrnitej a ďalších treskovitých rybách. Má však trochu vypuklejšie brucho a tlamu s výraznou spodnou čeľusťou na hornej časti tmavého pysku. Je svetlejšia než jej bielomäsová príbuzná, striebristé telo prechádza na chrbte do hnedozelena, brucho má takmer biele. Dorastá do 130 cm pri hmotnosti zhruba 30 kg, na trhu sa však možno najčastejšie stretnúť s exemplármi 70 cm dlhými a vážiacimi 3 – 4 kg.
Využitie
Veľmi aromatické, pevné a chudé mäso je za surova sivočervené a bledne až po tepelnej úprave. Práve kvôli tmavej farbe mäsa nepatril voľakedy tento druh tresky k obľúbeným rybám, ale priaznivý pomer kvality k cene a vynález konzervácie pri vysokej teplote jej zaistil popularitu. Chuť mäsa vynikne predovšetkým pri smažení, je možné ho však využiť aj na závitky, sekanú, rybí guláš, špízy a do rybích prstov. Treska je vhodná aj na údenie, konzervovanie či na presoľovanie.