Hovädzí valček

Hovězí váleček
Hovädzí valček je jednou z častí stehna – oddeľuje sa zo strany spodného šálu. Poskytuje veľmi chutné a chudé mäso vhodné predovšetkým na pečenie, dusenie alebo prípravu závitkov, pripravíte z neho aj skvelý tatársky biftek alebo carpaccio. 
Váleček

Vedeli ste, že..?

✔ Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje jeho stráviteľnosť. Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce je mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Vhodné je aj korenie ako kurkuma, koriander, zázvor a pod.

✔ Najvhodnejšia zelenina k hovädziemu mäsu je varená brokolica, kel, karfiol, zeler, mrkva, červená repa, cibuľa, cesnak. 

Znaky

Mäso hovädzieho valčeka má podlhovastý oválny tvar, je len veľmi jemne prerastené tukovými žilkami a na povrchu môže byť pokryté tenkou tukovou vrstvou, ktorú nie je potrebné odstraňovať. Štruktúra svaloviny je pevná a hrubo vláknitá. 

Využitie

Hovädzí valček sa skvele hodí na pozvoľné pečenie alebo dusenie vcelku. Je možné ho využiť v mnohých receptoch tradičnej českej kuchyne, ako je napríklad štefanská pečienka či sviečková na smotane. Pred úpravou je možné chudé mäso prešpikovať prúžkami slaniny, aby bolo šťavnatejšie. Valček využijete pri príprave tatárskeho bifteku – niekedy sa odporúča pomlieť mäso dvakrát – a skvelý bude aj v podobe populárneho carpaccia, teda veľmi tenkých plátkov surového mäsa podávaných s parmezánom a rukolou.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť