Znaky
Mäso hovädzieho valčeka má podlhovastý oválny tvar, je len veľmi jemne prerastené tukovými žilkami a na povrchu môže byť pokryté tenkou tukovou vrstvou, ktorú nie je potrebné odstraňovať. Štruktúra svaloviny je pevná a hrubo vláknitá.
Využitie
Hovädzí valček sa skvele hodí na pozvoľné pečenie alebo dusenie vcelku. Je možné ho využiť v mnohých receptoch tradičnej českej kuchyne, ako je napríklad štefanská pečienka či sviečková na smotane. Pred úpravou je možné chudé mäso prešpikovať prúžkami slaniny, aby bolo šťavnatejšie. Valček využijete pri príprave tatárskeho bifteku – niekedy sa odporúča pomlieť mäso dvakrát – a skvelý bude aj v podobe populárneho carpaccia, teda veľmi tenkých plátkov surového mäsa podávaných s parmezánom a rukolou.