Znaky
Sultánky karmínové spravidla merajú necelých 20 cm, ale môžu byť až o 10 cm väčšie. Majú štíhle telo so striebristými šupinami, červenou kožou, dve oddelené krátke chrbtové plutvy a rozdvojenú plutvu chvostovú. Na spodnej čeľusti hranatej hlavy sa nachádzajú charakteristické kosákovité lícne fúzy, ktoré parmice využívajú pri hľadaní potravy.
Využitie
Vďaka pevnému mäsu a relatívne vysokému obsahu tuku sú sultánky karmínové ideálnymi rybami na grilovanie a ich mäso možno konzumovať aj s jemnými kosťami. Malé exempláre majú jemnejšiu chuť ako veľké kusy a šupín sa zbavujú spravidla hneď po výlove. Grilovať sa môžu v alobale, grilovacom košíku alebo na špíze. Rošt by mal byť nad ohniskom trochu vyššie ako pri grilovaní mäsa. Sultánky potrebujú asi päťminútovú tepelnú úpravu z každej strany, kým ich mäso nezíska bledoružovú farbu a nestratí pôvodnú priehľadnosť, pri dlhšom pobyte na grile by sa vysušilo a rozpadlo.
Sultánky možno tiež marinovať, naplniť alebo obaliť do slaniny či špenátového listu. Hodia sa aj na smaženie, varenie v pare a dusenie.