Karambola

Karambola
Karambola pochádza z Malajského polostrova a hovorí sa jej malajská hviezda. Pestuje sa predovšetkým v oblastiach s horúcou a vlhkou klímou – v juhovýchodnej Ázii, na tichomorských ostrovoch a v Číne. Dužinaté bobuľové plody s piatimi výraznými pozdĺžnymi rebrami patria k čeľadi šťaveľových a rastú na vždyzelených stromoch. Majú sladkú, mierne kyslastú chuť a napriek nízkemu obsahu kalórií dodajú telu mnoho dôležitých živín, antioxidantov a vitamínov. Do Európy sa dovážajú po celý rok.

VIAC O KARAMBOLE

Výživová hodnota

Atraktívny vzhľad malajzijskej hviezdy sprevádza celý rad zdravotných benefitov. V prvom rade je to vysoký obsah niektorých minerálnych látok, predovšetkým draslíka, vápnika, horčíka a fosforu. Nechýbajú jej ani vitamíny C a B1. Pravidelná konzumácia posilňuje imunitný systém, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a uľahčuje vylučovanie.

Správne skladovanie

Karambola sa do Európy dováža nezrelá. Je veľmi náchylná na poškodenie, preto je potrebné s ňou zaobchádzať s maximálnou opatrnosťou. Zakúpené plody skladujte pri izbovej teplote a pokiaľ nezískajú žltú farbu, pravidelne ich otáčajte. V chladničke vydrží malajzijská hviezda v dobrom stave približne tri až štyri týždne.

Kulinárske využitie

Šťavnatá karambola zaujme sladkou až mierne kyslou osviežujúcou chuťou. Pred konzumáciou stačí ovocie umyť, priečne nakrájať a z plátkov odstrániť semená, ktoré nie sú jedlé. Malajskú hviezdu je najvhodnejšie jesť v surovom stave, napríklad vo forme ľahkých letných dezertov, možno z nej však tiež pripraviť kompót, džem či čatní.

Garancia kvality

Všetok sortiment tropického ovocia prechádza prísnou kontrolou, ktorá začína starostlivým výberom producenta či dodávateľa. Nákupcovia vyhľadávajú najvhodnejšie preverené zdroje priamo u producentov, čím je zaistená dlhodobá stabilita sortimentu i kvality dodávaného tovaru. Kvalita všetkých ponúkaných druhov je dôkladne kontrolovaná na platforme Hortim v Brne. Každej dodávke nového tovaru venujú pracovníci METRO maximálnu pozornosť. V prvom rade sa zameriavajú na dodržanie teplotného reťazca počas prepravy a tiež na stav obalov a etikiet. Ďalším krokom je kontrola parametrov jednotlivých kusov ovocia – veľkosti plodu, teploty na povrchu či vo vnútri a tiež prítomnosti plesní a škodcov. Starostlivo skontrolované ovocie bez akýchkoľvek vád je distribuované do jednotlivých predajní.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ovocie

Viac
Recepty

Objaviť