Apelačný systém
Každý z dvadsiatich vinárskych regiónov Talianska produkuje unikátne vína, v ktorých charaktere sa prejavujú rozdielne klimatické podmienky a spôsob pestovania jednotlivých odrôd. Taliansky systém triedenia vín vychádza rovnako ako v prípade Francúzska z tzv. románskeho vzoru. Pri klasifikácii sa nezohľadňuje odroda a cukornatosť hrozna, ale ich pôvod a špecifiká konkrétnej vinice. Zaradenie do príslušnej kategórie a právo užívať konkrétne označenie podlieha normám stanoveným vinárskym zákonom.
Kategória vín
Označenie Vino nesú jednoduché stolové vína určené na bežné pitie a každodennú spotrebu. Skratka I.G.C./I.G.P. označuje krajové vína vyššej kvality a garantovaného pôvodu, ktoré musia byť o. i. vyrobené z predpísaných odrôd. Vína z kategórie D.O.C./D.O.P. podliehajú prísnym kontrolám z hľadiska pôvodu, výnosu, času zrenia a akosti. Známkou najvyššieho stupňa kvality je D.O.C.G, ktorá zahŕňa prísnejšie výrobné predpisy, nižšie maximálne výnosy a tiež dlhší čas zrenia.
Vinárské pojmy
Na etiketách talianskych vín sa môžete stretnúť s výrazmi, ktoré charakterizujú ich vlastnosti, pôvod či spôsob výroby. Obsah zvyškového cukru približujú pojmy secco (suché), semisecco (polosuché, polosladké), abbocato (polosuché až polosladké), amabile (polosladké) a dolce (veľmi sladké). Vína vyššej kvality môžu niesť prívlastok Fiore, ďalej Classico (najlepšie polohy D.O.C. Zóny) či Riserva/Riserva Speciale (D.O.C. vína dlhodobo zrejúce v dubovom sude). Vína vyrobené sceľovaním viacerých odrôd (tzv. cuveé) sa označujú termínom uvaggio.