Nákup a skladovanie
Sezónne uhorky sú k dispozícii v lete a na prelome jesene. Uhorky z modernej skleníkovej produkcie sú dostupné celoročne.
Uhorky sa dajú celkom dobre vyberať podľa vzhľadu. Mali by byť tvrdé, nepotlčené a nepoškodené. Menšie uhorky mávajú menej vyvinuté semená, vyzretejšie uhorky sú zasa o niečo sladšie.
Uhorky vydržia v chladničke v uzatvorenej zeleninovej poličke alebo vo vrecúšku niekoľko dní. Pozor však na prílišnú vlhkosť alebo mráz, oboje môže uhorky poškodiť.
Príprava
Pred použitím uhorky vždy dobre umyte, a ak je to potrebné, tak aj očistite kefkou na zeleninu. Lúpanie závisí od odrody a spôsobu ďalšej úpravy. Olúpané uhorky sú, samozrejme, jemnejšie, šupka však zasa zvýrazní chrumkavosť.
Ak chcete uhorky zbaviť stredu so semienkami, rozrežte ich pozdĺžne na polovice a potom na štvrtiny, z ktorých už stred ľahko vyrežete.