Kapor obyčajný

Kapor obyčajný (Cyprinus carpio, angl. carp) pochádza z Ázie, odkiaľ asi pred 2 miliónmi rokov prenikol do Európy. Jeho šľachtenie začalo už v stredoveku, keď kapry zdomácneli vo všetkých častiach Európy a osídlili aj slovenské rybníky – za počiatok ich chovu je možné považovať 11. storočie. V 15. a 16. storočí sa rozvinulo rybnikárstvo na Slovensku a v Česku. Ryby sa živia planktónom, vodnými slimákmi, hmyzom a červami, farmované často dostávajú taktiež cereálie, kukuricu a sóju. Vďaka zloženiu potravy má kaprie mäso typickú, jemne orechovú chuť. 
Kapr obecný

Kapor obyčajný

Cyprinus carpio

Sezónnosť: nie
Pôvod: SR, ČR
Metóda lovu/chovu: chov
Veľkosť: 1,5 - 5 kg / ks
Tučnosť: stredná

Znaky

Kapor obyčajný má štyri formy líšiace sa množstvom šupín – šupinatý, lysý, riadkový a hladký. Tieto typy vznikli šľachtením, pôvodná forma zvaná sazan má nižšie telo. Ryby s vysokým chrbtom a dlhou chrbtovou plutvou majú na hornej čeľusti dva páry fúzikov – dlhšie a kratšie. Veľké vysúvateľné ústa sú bez zubov, potravu kapor spracováva pomocou pažerákových zubov v zadnej časti hltana. Kapry môžu dorásť do dĺžky až 1 m, na trh však spravidla prichádzajú asi dvojkilogramové exempláre 30 – 40 cm dlhé. Väčšie, 1 – 3 roky staré kapry sú chutnejšie, menšie nemajú dostatok tuku potrebného na rozvinutie úplnej chuti mäsa.

Využitie

Kaprie mäso obsahuje málo tuku, ľahko stráviteľné bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, minerálne látky a vitamíny. Vynikajúcou chuťou aj vzhľadom prekvapí celý kapor naplnený rôznymi druhmi zeleniny a pečený v rúre. Pri úprave namodro sa celá ryba zvoľna varí pri teplote do 80 °C vo vývare, do ktorého sa pridá kvalitný ocot alebo biele víno, a povrch kapra vďaka tomu získa modrastý lesk. Polovice ryby možno obaliť v múke a fritovať. Veľké množstvo úprav ponúkajú aj filety s kožou aj bez nej. Obľúbenou vianočnou lahôdkou je kapor načierno – recept na tento pokrm pochádza zo 16. storočia. Ďalšími možnosťami sú smaženie, varenie v pare, fritovanie, údenie či rybie fondue. Rýchlym pokrmom je guláš z kaprích filiet nakrájaných na kocky.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť