Šunky

Varené, dusené, údené a sušené šunky sa radia k najobľúbenejším mäsovým výrobkom. Vyrábajú sa v rôznych podobách a konkrétne receptúry a postupy sa líšia nielen v jednotlivých krajinách, ale aj v ich regiónoch. V sortimente METRO je pre vás pripravených viac než 100 druhov šunky tuzemských aj zahraničných výrobcov.

Šunky

VIAC O ŠUNKÁCH

Sušené šunky

Sušené šunky zrejú v priestoroch s optimálnym prúdením vzduchu niekoľko mesiacov, špeciálne druhy aj niekoľko rokov. Konzumujú sa samostatne, využitie však nájdu aj v pokrmoch studenej a teplej kuchyne. Medzi najznámejších výrobcov patria Taliansko, Španielsko, Nemecko či Rakúsko.

Dusené šunky

Základnou surovinou na výrobu šunky je bravčové stehno. Ak je použitá iná surovina, musí byť táto informácia na výrobku uvedená (napr. kuracia prsná šunka, dusená šunka z pleca). Nasolené, mechanicky spracované mäso sa plní do foriem či obalov a potom nasleduje tepelná úprava.

Údené šunky

V prípade údených šuniek dochádza v priebehu výroby ku kontaktu s dymom z rôznych druhov dreva, vďaka čomu získa mäso špecifické chuťové vlastnosti. V súčasnosti sa využívajú moderné údiace komory, ktoré umožňujú v priebehu údenia regulovať teplotu, vlhkosť a hustotu dymu.

Kvalitatívne delenie

Šunky sa podľa vyhlášky ministerstva poľnohospodárstva delia na tri akostné kategórie. Šunka najvyššej akosti musí obsahovať minimálne 16 % čistých svalových bielkovín (ČSB), zatiaľ čo pri výberovej šunke je najnižšou možnou hodnotou 13 %. Treťou kategóriou sú šunky štandardné (aspoň 10 % ČSB). Výrobky s nižšou hodnotou než 10 % nesmú niesť názov šunka – nájdete ich pod označením nárez.
Card
Staňte sa zákazníkom

Registrovať sa