Sušené šunky
Sušené šunky zrejú v priestoroch s optimálnym prúdením vzduchu niekoľko mesiacov, špeciálne druhy aj niekoľko rokov. Konzumujú sa samostatne, využitie však nájdu aj v pokrmoch studenej a teplej kuchyne. Medzi najznámejších výrobcov patria Taliansko, Španielsko, Nemecko či Rakúsko.
Dusené šunky
Základnou surovinou na výrobu šunky je bravčové stehno. Ak je použitá iná surovina, musí byť táto informácia na výrobku uvedená (napr. kuracia prsná šunka, dusená šunka z pleca). Nasolené, mechanicky spracované mäso sa plní do foriem či obalov a potom nasleduje tepelná úprava.
Údené šunky
V prípade údených šuniek dochádza v priebehu výroby ku kontaktu s dymom z rôznych druhov dreva, vďaka čomu získa mäso špecifické chuťové vlastnosti. V súčasnosti sa využívajú moderné údiace komory, ktoré umožňujú v priebehu údenia regulovať teplotu, vlhkosť a hustotu dymu.