Znaky
Zubáč môže dorásť do dĺžky až 1 m a hmotnosti 7 kg, väčšinou však meria menej ako 50 cm. Medzi ikernačkami a mliečniakmi je značný veľkostný rozdiel. Ryba má pretiahnuté, sivozelené, z bokov mierne sploštené telo s dvoma nápadnými chrbtovými plutvami. Členitejšie a pevnejšie predné plutvy pokrývajú výrazné tmavé škvrny. Pomerne drobná tlama umožňuje zubáčovi loviť iba malé ryby.
Využitie
Zubáč je veľmi obľúbený v Rakúsku a Maďarsku, odkiaľ pochádza väčšina základných druhov úprav, a možno ho využiť na prípravu všetkých receptov vhodných pre šťuku. Ryby sú v predaji vcelku aj filetované, čerstvé alebo mrazené. Biele, chudé (asi 1 g tuku na 100 g mäsa) a pevné mäso sa ľahko filetuje a vykosťuje. Po šetrnom rozmrazení je mrazené mäso porovnateľné s čerstvým. Väčšie ryby sa hodia na plnenie, možno ich pomaly variť, dusiť na víne, smažiť v trojobale alebo ochutenom cestíčku, piecť (napr. v soľnej kruste či na masle) aj grilovať. Mäso je vhodné aj na prípravu rybích plniek.