Krevety

Krevety
Kreveta biela (Litopenaeus vannamei, angl. shrimp) – komerčne významný kôrovec z kmeňa členovcov a radu desaťnožcov, žije v pobrežných vodách a deltách riek Tichého oceánu od severného Mexika, kde sa najčastejšie loví, až po brehy stredného Peru. V Strednej a Južnej Amerike a v Ázii sa tieto krevety úspešne chovajú umelo v tzv. chovných rybníkoch. 
Krevety

Krevety

Litopenaeus vannamei

Sezónnosť: nie 
Pôvod: viď. originálna etiketa
Metóda lovu/chovu: chov 
Veľkosť: 5 – 100 ks/kg 
Tučnosť: nízka 

 6 TIPOV, NA ČO SI DÁVAŤ POZOR PRI NÁKUPE KREVIET

1. Soaking („nasatie“)
V snahe znížiť ceny kreviet niektorí výrobcovia využívajú proces „nasatia“ dodatočného množstva vody vo vodnom kúpeli. Zadržaniu vody pomáhajú aditíva identifikovateľné na obaloch, ako E3xx alebo E4xx.

2. Glazing („nástrek vody na povrch“)
Krevety majú ako drobná mrazená živočíšna potravina tendenciu vysychať/vymrazovať sa. Výrobcovia chránia tento typ tovaru aplikáciou mrznúcej vodnej hmly/kúpeľa, ktorú aplikujú na jeho povrch, a tým vzniká jemná ochrana ľadovým povrchom. Obvykle ide o 5 – 10 % hmotnosti tovaru. Nástrek nad 10 % už indikuje vylepšovanie ziskovej marže výrobcov. Podľa legislatívy EÚ má riadne označený tovar na prednej strane obalu zreteľne viditeľnú čistú hmotnosť kreviet bez nástreku.

3. Icing („námraza“)
Pri dlhodobom skladovaní sa môže namrazovať ľadová kôrka („sneh“) na povrch všetkých mrazených potravín. Väčšinou ide o výsledok kolísania teploty pri skladovaní. Pri plochých výrobkoch sa mu dá zabrániť vákuovým balením. Pri nákupe kreviet je potrebné na námrazu dávať pozor, vzhľadom na ich krehkosť sa nemôže použiť vákuové ochranné balenie.

4. Veľkosť kreviet
Dôležitým cenovým faktorom je veľkosť kreviet. Tá je definovaná nasledujúcom spôsobom:

  • Krevety s hlavou: počet kusov na kg (napr. 16 – 20/kg).
  • Krevety bez hlavy: počet kusov na libru/pound/uncu = 454 g (napr. 100 – 200/lbs).
  •  Čím je teda číslo menšie, tým sú krevety väčšie a prémiovejšie.

5. Verzie kreviet
Krevety sa ponúkajú v surovej alebo varenej/blanšírovanej verzii. Veľké lúpané aj nelúpané krevety sa najčastejšie ponúkajú surové. Menšie veľkosti v oboch variantoch. Varené alebo blanšírované krevety majú väčšinou ružovkastú farbu a sú určené na priamu spotrebu bez tepelného spracovania.

6. Chované vs. voľné
Chované krevety môžu byť tak zo sladkovodných vôd, ako aj z prímorských (delty riek atď.). Menší podiel svetovej produkcie tvoria voľne lovené krevety, vysoko cenené sú z chladných morí („deep sea“).

Znaky

Krevety biele majú rovnako ako ostatné druhy kreviet päť párov nôh a dve dlhé citlivé tykadlá, ktorými pri nočnom love hľadajú korisť. Na krátke telo nadväzuje dlhý chvostík. Ich klepetá sú na rozdiel od iných kôrovcov veľmi nenápadné, biely pancier zdobia krátke ryhy. Dorastajú do dĺžky 23 cm. Čerstvé kvalitné krevety majú lesklé a neporušené panciere bez škvŕn, čerstvosť sa spozná aj podľa príjemnej vône. 

Využitie

Krevety sa predávajú lúpané aj s pancierom, čerstvé, mrazené alebo konzervované v náleve. Najlepšiu chuť má pokrm z čerstvých nevylúpaných kreviet. Krevety rýchlo podliehajú skaze, preto ich treba spracovať ihneď v deň nákupu alebo aspoň oddeliť chúlostivejšie hlavičky a použiť ich na vývar či prípravu krevetového masla. Neolúpané chvostíky bez hlavičiek možno skladovať v najstudenšej časti chladničky maximálne dva dni. Krevety sa môžu variť (príprava trvá 5 – 8 minút), smažiť, blanšírovať, pošírovať alebo grilovať, čo je časté pri mnohých stredomorských receptoch. Pridávajú sa do talianskych cestovín alebo španielskej paelly, obľúbeným pokrmom je krevetový kokteil. Bez kreviet by sa nezaobišla ani ázijská kuchyňa. Možno ich konzumovať aj surové, napríklad v sushi alebo v ceviche, pokrme populárnom v pobrežných oblastiach USA. Surové mäso má vždy výraznejšiu chuť a tuhšiu konzistenciu, preto sa používa marináda s prísadou citrónovej šťavy. Pokvapkanie citrónovou šťavou po uvarení zmierni typickú morskú vôňu kreviet.

Pozor! Krevety a ďalšie kôrovce obsahujú látky, ktoré môžu spôsobiť alergickú reakciu!
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a morské plody

Viac
Recepty

Viac