Orech

Ořech
Veľký orech (po anglicky knuckle) sa nachádza na prednej časti hovädzieho stehna. Rez ponúka vynikajúce chudé mäso vhodné na najrôznejšie druhy úprav vrátane steakov a minútok. 
Ořech

Vedeli ste, že...?

✔ Mäso treba nechať minimálne hodinu pred prípravou vydýchať pri izbovej teplote. Medzitým ostrým nožom opatrne odstráňte tuhé blany, aby ste neporušili svalovinu – pri tepelnej úprave by z nej vytiekla šťava. Tuk však ponechajte, dodáva mäsu chuť a bráni jeho vysušeniu.

✔ Steakové mäso nie je nutné kupovať po kilogramoch, veľmi dobre poslúžia jednotlivé, hygienicky balené a kalibrované porcie. Takto pripravené plátky ušetria kuchárom prácu aj čas.

Znaky

Mäso veľkého orecha je veľmi krehké, pravidelne mramorované a vyznačuje sa jemne vláknitou štruktúrou. Skladá sa z troch častí svaloviny spojených väzivom, ktoré sa od seba pred minútkovou úpravou oddeľujú v smere svalových vlákien a následne zbavujú väzivového stredu. 

Využitie

Orech v prémiovej kvalite (teda perfektne vyzretý) je výborný na prípravu steakov na grile aj na panvici. Reže sa na hrubšie plátky, optimálny stupeň prepečenia je medium rare až medium. Mäso sa skvele hodí aj na pečenie a dusenie, a to tak rozdelené na jednotlivé časti, ako aj vcelku. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť