Papriky

Papriky
Papriky sú typickou letnou zeleninou s krásnou farbou a vôňou. Na trhu ich nájdete v nespočetnom množstve odrôd, farieb a tvarov. Od tých najväčších a najsladších až po tie najmenšie a vražedne štipľavé čili papričky. Paprika je primárne príjemne sladká, na pálivosti naberá podľa obsahu alkaloidu kapsaicínu. Tvar a farba papriky sú dané odrodou. Paprika môže dozrieť do odtieňov červenej, oranžovej, žltej, zelenej aj fialovej.
Paprika

Vedeli ste, že...?

✔ Ak potrebujeme papriku bez šupky, môžeme ju ľahko olúpať špeciálnou škrabkou so zúbkami. S obyčajnou škrabkou sa to dá síce tiež, ale škrabka sa po hladkej šupke často kĺže.

✔ Lúpanie škrabkou sa hodí pre veľké a pekne zaoblené papriky, v ktorých nie sú žiadne záhyby. Papriky s nepravidelným tvarom je ľahšie olúpať po opečení alebo spálení šupky na povrchu.

✔ Spálenú papriku po opečení vložte do mikroténového vrecúška a nechajte ju 10 minút odpočinúť. Potom ju zbavte jadrovníka a tupou stranou noža oškrabte uvoľnenú šupku. Takto olúpaná paprika bude navyše voňať po dyme a bude už aj jemne zmäknutá.

Nákup a skladovanie

Vrchol sezóny papriky u nás prichádza v lete, keď je na trhu najpestrejšia ponuka. Celoročne sú dostupné hlavne sladké a farebné odrody paprík, ktoré sa niekedy označujú aj ako kapie.

Papriku vyberajte podľa vzhľadu. Papriky by mali byť pekne vyfarbené, lesklé a bez poškodenia. Okrem svetlých odrôd je sýte vyfarbenie vždy príznakom dobrej vyzretosti. Zrelá paprika tiež zblízka nádherne vonia.

Štipľavosť papriky závisí vždy od odrody a podľa vzhľadu ju nie je možné presne odhadnúť. Ak už nechcene kúpite štipľavú papriku a chcete jej štipľavosť čo najviac zmierniť, treba ju opatrne zbaviť semienok a bieleho tkaniva na vnútorných rebrách plodu.

Papriky môžeme bez problému skladovať v chladničke niekoľko dní. Najlepšie sa udržia v kondícii v mikroténovom vrecúšku, ktoré ich ochráni pred vysychaním.

Príprava

Umyté papriky pri krájaní zbavujeme jadrovníka so stopkou. Odstránime aj biele vnútorné časti na rebrách plodov, aby sme získali čo najviac čistej dužiny.

Papriku obvykle stačí chytiť za stopku a zhora nadol odrezávať vystupujúce časti papriky medzi rebrami. Hneď ako ich odrežete všetky, zostane vám v ruke stopka s jadrovníkom a rebrami. Výsledkom sú vypuklé mištičky z dužiny, ktoré môžete ďalej spracovať.

Druhý spôsob funguje podobne a tiež pri ňom papriku držíte za stopku a krájate pozdĺžne. Rez však vedie cez jednotlivé oblúky papriky a po odkrojení získate plochý plátok, v ktorom zostane rebro uprostred.

Tretia možnosť spočíva v priečnom zrezaní stopky a konca papriky tak, aby ste ju upravili do približného tvaru valca. Ten už potom stačí prerezať a prerezaním rebier rozbaliť a dočistiť.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť