VYSOKÁ ROŠTENKA

Vysoká roštěná
Predná časť roštenky nazývaná vysoká roštenka sa nachádza medzi podplecím a nízkou roštenkou a patrí k najobľúbenejším častiam hovädzieho mäsa. Poskytuje veľmi hodnotné, jemné a vláknité mäso, ktoré má v kuchyni pestré uplatnenie – pokrmy z vysokej roštenky sa vyznačujú výraznou chuťou, krehkosťou a šťavnatosťou.
Roštěná

Vedeli ste, že...?

✔ Steak z vysokej roštenky má niekoľko rôznych podôb aj názvov. Rib-eye je variant bez kosti, rezu s kosťou sa hovorí aj Cowboy rib a pod označením Tomahawk nájdete rez s celým rebrom. Vyberať môžete podľa vlastných preferencií – všetky sú lahodné a šťavnaté.

✔ Steakové mäso nie je nutné kupovať po kilogramoch, veľmi dobre poslúžia jednotlivé, hygienicky balené a kalibrované porcie. Takto pripravené plátky ušetria kuchárom prácu aj čas, navyše umožnia ochutnať steaky rôznych rezov od mnohých chovných plemien dobytka.

Znaky

Mäso vysokej roštenky obsahuje 16 % tuku a je preň typické výrazné mramorovanie bielymi tukovými žilkami. Z najoceňovanejšej strednej časti sa vykrajujú tzv. Rib-eye steaky po obvode lemované tukom, ktorý zaisťuje, že mäso zostane po tepelnej úprave dokonale šťavnaté.

Využitie

Vysoká roštenka je skvelá na prípravu minútok a steakov – má povesť najobľúbenejšieho a najšťavnatejšieho steaku a najlepšie vynikne pri príprave na grile. Kúpiť ju môžete aj vo forme rezu s kosťou nazývaného côte de boeuf, ktorý je skvelý na grilovanie a vďaka ponechanej kosti je šťavnatejší.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť