Amur biely

Amur biely (Ctenopharyngodon idella, angl. grass carp) patrí, ako anglický názov napovedá, medzi kaprovité ryby. Rovnako ako kapor pochádza z Číny, rozšírený je aj v Rusku – meno dostal podľa rieky Amur tvoriacej hranicu medzi Čínou a Ruskom. Bylinožravé sladkovodné ryby živiace sa väčšími rastlinami, ako je napr. tŕstie, sa v Európe chovajú umelo – vďaka svojej žravosti dokážu vyčistiť nádrže od burinatých rastlín. Vyhovujú im hlboké jazerá, zvoľna tečúce rieky, ale darí sa im aj v rybníkoch, podmienkou je bujná vodná vegetácia. Neprekáža im nižší obsah kyslíka a znášajú široký rozsah teploty vody od chladnej po teplú, ktorá im vyhovuje viac. V našich podmienkach, kde boli prvýkrát vysadené v roku 1961, sa rozmnožujú iba pomocou umelého výteru. Dožiť sa môžu 15 – 20 rokov.  
Amur bílý

Amur biely

Ctenopharyngodon idella


Sezónnosť: apríl, október
Pôvod: ČR
Metóda lovu/chovu: chov
Veľkosť: 1, - 5 kg / ks
Tučnosť: stredná

Znaky

Amur s podlhovastým valcovitým telom pokrytým šupinami, pripomínajúcim kapra, dorastá v pôvodnej vlasti do dĺžky max. 150 cm pri hmotnosti 50 kg. Priemerné európske ryby merajú 50 – 80 cm a vážia do 6 kg. Športoví rybári ich smú loviť od 50 cm dĺžky, veľké kusy kladú pri ulovení značný odpor. 

Využitie

Chutné, šťavnaté a netučné biele mäso obsahuje veľa ľahko stráviteľných bielkovín, vitamíny A, D, B6 a B12, vápnik, jód, fosfor a draslík. V predaji je tak chladené (trup, pitvaná celá ryba, podkovy či filety), ako aj mrazené a údené. Najlepšie chutí mäso pochádzajúce z amurov s hmotnosťou 2 – 4 kg. Hodí sa na pestrú škálu úprav – dusenie, varenie, pečenie, grilovanie a smaženie, ideálne v cestíčku či trojobale. Možno ho použiť na rybie ragú, do šalátov so zeleninou, upraviť na zelenine, na paprike, s bylinkami či na víne. Pečenie v alobale alebo papilote z papiera na pečenie bez použitia tuku je vhodné aj pri redukčnej diéte. Amurovi – rovnako ako inej kaprovitej rybe – svedčí spoločnosť byliniek, húb a zeleniny. Predpokladom úspechu pri všetkých úpravách sú nižšie teploty, inak sa mäso vysuší. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť