Znaky
Amur s podlhovastým valcovitým telom pokrytým šupinami, pripomínajúcim kapra, dorastá v pôvodnej vlasti do dĺžky max. 150 cm pri hmotnosti 50 kg. Priemerné európske ryby merajú 50 – 80 cm a vážia do 6 kg. Športoví rybári ich smú loviť od 50 cm dĺžky, veľké kusy kladú pri ulovení značný odpor.
Využitie
Chutné, šťavnaté a netučné biele mäso obsahuje veľa ľahko stráviteľných bielkovín, vitamíny A, D, B6 a B12, vápnik, jód, fosfor a draslík. V predaji je tak chladené (trup, pitvaná celá ryba, podkovy či filety), ako aj mrazené a údené. Najlepšie chutí mäso pochádzajúce z amurov s hmotnosťou 2 – 4 kg. Hodí sa na pestrú škálu úprav – dusenie, varenie, pečenie, grilovanie a smaženie, ideálne v cestíčku či trojobale. Možno ho použiť na rybie ragú, do šalátov so zeleninou, upraviť na zelenine, na paprike, s bylinkami či na víne. Pečenie v alobale alebo papilote z papiera na pečenie bez použitia tuku je vhodné aj pri redukčnej diéte. Amurovi – rovnako ako inej kaprovitej rybe – svedčí spoločnosť byliniek, húb a zeleniny. Predpokladom úspechu pri všetkých úpravách sú nižšie teploty, inak sa mäso vysuší.