PÓR

Pórek
Pór záhradný alebo pór patrí do čeľade cesnakovitých a už od staroveku je obľúbený pre svoju charakteristickú chuť a vôňu. Popritom je tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, kyseliny listovej, karoténu a ďalších dôležitých látok. Pestuje sa na celom svete, v Európe patrí medzi hlavných producentov Nemecko, Francúzsko a krajiny Beneluxu. V METRO ponúkame čerstvý pór po jednotlivých kusoch aj v praktických baleniach s hmotnosťou jeden alebo päť kilogramov. 
Porek

Vedeli ste, že…? 

✔  Z póru a zemiakov sa pripravuje slávna studená polievka vichyoisse. Obe ingrediencie sa po uvarení rozmixujú na dokonale hladký krém a vychladia.

✔  V kuchyni sa využíva predovšetkým svetlá časť póru. Tmavšie a drevnatejšie listy však nevyhadzujte – dobre poslúžia pri príprave vývaru.

✔  Pór je jedným z národných symbolov Walesu. Podľa legendy sa waleskí vojaci počas bitky odlíšili od nepriateľa pórom pripnutým na prilbe a vďaka tomu zvíťazili.

Viac o póre

Druhy póru

Pór záhradný sa rozlišuje podľa času zberu na letný, jesenný a zimný. Rozdiely medzi nimi spočívajú predovšetkým v dĺžke a v pevnosti stonky a v intenzite chuti. Letný pór, ktorý sa dostáva do predaja už od priemeru 1 cm, má veľmi jemnú chuť. Jesenné a zimné odrody sú výraznejšie a ostrejšie a priemer ich stonky môže dosahovať až 6 cm. 

Kulinárske využitie

Pór sa najčastejšie podáva tepelne spracovaný, napríklad v zeleninových polievkach, v nákypoch alebo francúzskych slaných koláčoch (quiches). Uplatnenie však nájde aj ako súčasť nátierok, dipov alebo šalátov. Chuť póru dobre ladí so sladkou aj kyslou smotanou, maslom či zemiakmi, používa sa aj do dusených mäsových a zeleninových zmesí. 

Nákup a skladovanie

Kvalitný pór má silnú, snehobielu a rovnú stonku bez cibuľovitého zaoblenia, ďalším dôležitým znakom sú čerstvé, pevné listy tmavozelenej farby. V chladničke vydrží pór maximálne 20 dní, možno ho však bez obáv zamraziť, a to až na 1 rok. Všeobecne platí, že letné odrody sa hodia skôr na okamžitú spotrebu, jesenné a zimné sú trvanlivejšie.

Garancia kvality

Všetok sortiment zeleniny prechádza prísnou kontrolou, ktorá sa začína starostlivým výberom producenta či dodávateľa. Kvalita všetkých ponúkaných druhov sa dôkladne kontroluje na platforme Hortim v Brne. Každej dodávke nového tovaru venujú naši pracovníci maximálnu pozornosť. V prvom rade sa zameriavajú na dodržanie teplotného reťazca počas prepravy a tiež na stav obalov a etikiet. Ďalším krokom je kontrola parametrov jednotlivých kusov zeleniny – veľkosti plodu, teploty na povrchu či vnútri a tiež prítomnosti plesní a škodcov. Starostlivo skontrolovaná zelenina bez akýchkoľvek chýb sa následne distribuuje do jednotlivých predajní.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť