Druhy póru
Pór záhradný sa rozlišuje podľa času zberu na letný, jesenný a zimný. Rozdiely medzi nimi spočívajú predovšetkým v dĺžke a v pevnosti stonky a v intenzite chuti. Letný pór, ktorý sa dostáva do predaja už od priemeru 1 cm, má veľmi jemnú chuť. Jesenné a zimné odrody sú výraznejšie a ostrejšie a priemer ich stonky môže dosahovať až 6 cm.
Kulinárske využitie
Pór sa najčastejšie podáva tepelne spracovaný, napríklad v zeleninových polievkach, v nákypoch alebo francúzskych slaných koláčoch (quiches). Uplatnenie však nájde aj ako súčasť nátierok, dipov alebo šalátov. Chuť póru dobre ladí so sladkou aj kyslou smotanou, maslom či zemiakmi, používa sa aj do dusených mäsových a zeleninových zmesí.
Nákup a skladovanie
Kvalitný pór má silnú, snehobielu a rovnú stonku bez cibuľovitého zaoblenia, ďalším dôležitým znakom sú čerstvé, pevné listy tmavozelenej farby. V chladničke vydrží pór maximálne 20 dní, možno ho však bez obáv zamraziť, a to až na 1 rok. Všeobecne platí, že letné odrody sa hodia skôr na okamžitú spotrebu, jesenné a zimné sú trvanlivejšie.