Nákup a skladovanie
Kapusta je dostupná celoročne a určená na rôzne kuchynské spracovanie. V sezóne môžete naraziť na krehkú skorú kapustu, letnú kapustu, kapustu na kysnutie aj kapustu, ktorá vydrží dlhé skladovanie. Jednotlivé druhy kapusty sa líšia ešte farbou (biela, červená, fialová) a tvarom.
Pri nákupe vyberajte pekné, nepoškodené a uzatvorené hlávky. Kapusta by nemala byť zvädnutá a pri stlačení by mala byť tuhá. V hlávke kapusty prebieha aj po zbere prirodzený metabolizmus. Vrchné listy sa postupne stenčujú a chránia listy uložené hlbšie.
Príprava
Kapustu treba vždy dobre očistiť a podľa potreby buď rozložiť na listy, alebo nakrájať. Každý list má uprostred tuhé rebro vyrastajúce zo stredového hlúbu, ktoré môže obsahovať tuhé vlákna.
Na použitie v kuchyni sa kapusta najčastejšie strúha alebo krája na plátky. Pri príprave listov na kapustové závitky je najlepšie celú hlávku kapusty opakovane sparovať vo vriacej vode a sparené zmäknuté listy z hlávky postupne sťahovať.