HOVÄDZIA HRUĎ 

Hovězí hrudí
Mäso z hrudnej časti patrí do kategórie predného hovädzieho mäsa. Poskytuje dobre prerastené a veľmi chutné mäso s vyšším obsahom väziva, ktoré sa ideálne hodí na varenie. 
Hrudí

Vedeli ste, že..?

✔ Hovädzie mäso obsahuje celý rad látok dôležitých pre ľudský organizmus. V prvom rade je cenným zdrojom bielkovín a dodáva telu vitamíny skupiny B, ktoré sa okrem iného podieľajú na tvorbe červených krviniek. Zanedbateľný nie je ani obsah vitamínu D a E a ďalších minerálnych látok a stopových prvkov, ako sú horčík, draslík, vápnik, fosfor, železo, selén či zinok.

✔ Najvhodnejšia zelenina k hovädziemu mäsu je varená brokolica, kel, karfiol, zeler, mrkva, červená repa, cibuľa, cesnak. 

Znaky

Hovädzia hruď sa rozdeľuje na tri časti. Predná hruď (čiže špička) sa vyznačuje vysokým podielom prerasteného mäsa a obsahuje menej kostí, stred zahŕňa hrudnú kosť a je silne pokrytý tukom. Zadná časť má nízky podiel kostí a je najchudšia.

Využitie

Hruď je ideálnou voľbou pri príprave silných vývarov. Varené mäso je možné využiť ako vložku do polievok, ale podáva sa aj samostatne alebo s omáčkami. Hruď je možné upraviť pozvoľným pečením alebo dusením, napríklad podlievanú vínom alebo pivom či potretú cesnakom alebo horčicou. Využiť ju je možné aj na prípravu rolád. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť