Ryby a morské plody

Ryby a mořské plody

Čerstvé ryby a morské plody v METRO

Spoločnosť METRO ponúka denne vo svojich predajniach viac než 45 druhov čerstvých rýb a morských plodov. Sortiment je čiastočne podmienený sezónou, počasím, aktuálnym celosvetovým dopytom a ďalšími faktormi, ale vždy sa snažíme, aby sme splnili všetky požiadavky našich zákazníkov. 80 % ponuky tvoria morské ryby, 11 % sladkovodné, 6 % mäkkýše a 3 % hlavonožce. 

PREČO RYBY A MORSKÉ PLODY Z METRO?

Opýtajte sa našich odborníkov

V oddeleniach rýb METRO vám naši predajcovia radi poradia s výberom rýb a morských plodov, odporučia vhodnú kuchynskú úpravu a poskytnú veľa ďalších informácií. Ak dávate prednosť určitému druhu rýb, môžete požiadať obsluhu o aktuálne informácie o ich pôvode a dostupnosti. Naši skúsení odborníci vám tiež radi pomôžu s úpravou rýb pri gastronomických akciách pre vašich zákazníkov. 

V prípade otázok môžete kontaktovať nášho špecialistu na ryby a morské plody martin.repasky@metro.sk.

Ako sa spozná čerstvá ryba?

Vďaka stále dômyselnejšiemu systému distribúcie sa ryby dostávajú k spotrebiteľom krátko po výlove. Absolútna čerstvosť je, samozrejme, zaručená pri živých sladkovodných rybách, morské ryby sa prepravujú v špeciálnych obaloch či bezpečne uskladnené na ľade. Čerstvá ryba sa spozná podľa čistých, nezakalených očí a výrazného lesku na povrchu. Žiabre musia byť jasne červené, nemali by byť sivasté, slizké ani suché. V prípade filiet prezradí kvalitu a čerstvosť pevné mäso a jednoliata farba.

Hygiena a predpisy HACCP v sortimente čerstvých rýb

Bezchybná kvalita vďaka bezchybným výrobným podmienkam – takmer žiadna potravina nie je citlivejšia než čerstvá ryba. To je dôvod, prečo téma hygieny zaujíma v spoločnosti METRO Cash & Carry mimoriadne vysokú prioritu. Znalosti nadobudnuté v priebehu rokov radi odovzdávame svojim zákazníkom.

Koncept „HACCP“ pomenováva zákonné ustanovenia s cieľom zaistiť hygienu a bezpečnosť potravín: „Hazard Analysis of Critical Points“, popr. „systém analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov“.

Nekompromisné dodržiavanie predpisov

Od začiatku roku 2006 sa smie v rámci EÚ obchodovať s potravinami výhradne v súlade s konceptom HACCP a veľké obchodné podniky v potravinárskom priemysle sú povinné presne dokumentovať a aktualizovať opatrenia na dodržiavanie predpisov.

Koncept HACCP predstavuje systém samostatnej kontroly v rámci jedného podniku. Obchodníci sú povinní rozpoznať možné zdroje nebezpečenstva pri manipulácii s čerstvými rybami a inými potravinami. Napríklad nevhodné skladovanie rýb. Zaväzujú sa prijať príslušné opatrenia na zabránenie týchto rizík, popr. zaviesť také protiopatrenia, aby v žiadnom prípade nevznikli zdravotné riziká pre koncového spotrebiteľa.

METRO informuje: Čo treba vedieť pre dodržiavanie hygieny

Spoločnosť METRO Cash & Carry zostavila podrobný informačný materiál na tému HACCP, aby bolo pre zákazníkov dodržiavanie predpisov čo najjednoduchšie. K dispozícii je tiež široká škála užitočných produktov pre dodržiavanie hygienických štandardov tak, aby napr. ryba dorazila k zákazníkovi bez problému aj v sushi kvalite.

Pre transport a ďalšie spracovanie čerstvých rýb je nenahraditeľná trvalo nízka teplota maximálne 2 °C. Spoločnosť METRO Cash & Carry preto spolupracuje s vybranými logistickými podnikmi a v roku 2014 otvorila nové vysokomoderné logistické centrum pre ryby.
Viac o HACCP

Nebojte sa mrazených rýb

Čerstvé alebo chladené produkty sú pri výbere potravín bezpochyby najlepšou voľbou. Mrazenie im však pri správnom postupe nemusí ublížiť, ale predĺži trvanlivosť, ktorá je predovšetkým pri rybách a morských plodoch pomerne krátka.

Ochranná glazúra

Glazúrovanie je technologický proces, ktorý má za úlohu rybu ochrániť pred vysušením, mrazovým spálením a tiež pred oxidáciou tukov. Pri glazovaní sa rybie mäso skropí len tenkou vrstvou vody, ktorá po zmrznutí vytvorí ochranný film. Ten je dobre viditeľný voľným okom ako hladká a lesklá vrstva na povrchu. Jej hrúbka nie je právnymi predpismi limitovaná, ak je však obsah vody použitej na glazúrovanie nižší než 5 %, potom možno očakávať výbornú kvalitu rybieho mäsa. Dobrá kvalita je zaručená aj pri obsahu 5 – 10 % glazúry. Pri použití viac než 10 % glazúry nebude už kvalita produktu príliš dobrá a odrazí sa to aj na nízkej cene. Pri glazúrovaní výrobkov sa obvykle nepoužívajú žiadne aditíva, okrem antioxidantov, napr. kyseliny askorbovej.

Krehčenie rybieho mäsa

Aby boli mrazené ryby alebo rybie výrobky lacnejšie, využívajú niektorí výrobcovia tzv. krehčenie mäsa pomocou vody a aditív. Ide o iný technologický postup než v prípade glazúrovania a s celkom iným kvalitatívnym výsledkom. Voda sa pomocou polyfosfátov, kyseliny citrónovej, jedlej sódy alebo soli pridáva „dovnútra“ výrobku, čo má za následok iba zvýšenie hmotnosti produktu. Od takého produktu nemožno očakávať dobrú kvalitu, keďže pri kuchynskej úprave môže tvoriť množstvo uvoľnenej vody až polovicu z celkovej hmotnosti. O prítomnosti prídavných látok, pridanej vody alebo o prítomnosti glazúry sa spotrebiteľ vždy dozvie z údajov na obale. Každé ošetrenie produktu aj prítomnosť aditív sa musia na obale deklarovať.

Ako správne rozmraziť zmrazenú rybu

Pre zachovanie kvality a chuti je dôležité aj správne rozmrazenie. Ideálne je filetu iba umyť studenou vodou, čím sa ryba zbaví glazúry, a ihneď rybu tepelne spracovať. Vďaka tomu nedôjde k uvoľneniu viazanej vody, ktorá by spolu s chuťovými a výživnými látkami vytiekla von z mäsa, a nám by potom na tanieri zostala blatistá hmota bez chuti a zápachu.
Card
Staňte sa zákazníkom

Registrovať sa