Nebojte sa mrazených rýb
Čerstvé alebo chladené produkty sú pri výbere potravín bezpochyby najlepšou voľbou. Mrazenie im však pri správnom postupe nemusí ublížiť, ale predĺži trvanlivosť, ktorá je predovšetkým pri rybách a morských plodoch pomerne krátka.
Ochranná glazúra
Glazúrovanie je technologický proces, ktorý má za úlohu rybu ochrániť pred vysušením, mrazovým spálením a tiež pred oxidáciou tukov. Pri glazovaní sa rybie mäso skropí len tenkou vrstvou vody, ktorá po zmrznutí vytvorí ochranný film. Ten je dobre viditeľný voľným okom ako hladká a lesklá vrstva na povrchu. Jej hrúbka nie je právnymi predpismi limitovaná, ak je však obsah vody použitej na glazúrovanie nižší než 5 %, potom možno očakávať výbornú kvalitu rybieho mäsa. Dobrá kvalita je zaručená aj pri obsahu 5 – 10 % glazúry. Pri použití viac než 10 % glazúry nebude už kvalita produktu príliš dobrá a odrazí sa to aj na nízkej cene. Pri glazúrovaní výrobkov sa obvykle nepoužívajú žiadne aditíva, okrem antioxidantov, napr. kyseliny askorbovej.
Krehčenie rybieho mäsa
Aby boli mrazené ryby alebo rybie výrobky lacnejšie, využívajú niektorí výrobcovia tzv. krehčenie mäsa pomocou vody a aditív. Ide o iný technologický postup než v prípade glazúrovania a s celkom iným kvalitatívnym výsledkom. Voda sa pomocou polyfosfátov, kyseliny citrónovej, jedlej sódy alebo soli pridáva „dovnútra“ výrobku, čo má za následok iba zvýšenie hmotnosti produktu. Od takého produktu nemožno očakávať dobrú kvalitu, keďže pri kuchynskej úprave môže tvoriť množstvo uvoľnenej vody až polovicu z celkovej hmotnosti. O prítomnosti prídavných látok, pridanej vody alebo o prítomnosti glazúry sa spotrebiteľ vždy dozvie z údajov na obale. Každé ošetrenie produktu aj prítomnosť aditív sa musia na obale deklarovať.
Ako správne rozmraziť zmrazenú rybu
Pre zachovanie kvality a chuti je dôležité aj správne rozmrazenie. Ideálne je filetu iba umyť studenou vodou, čím sa ryba zbaví glazúry, a ihneď rybu tepelne spracovať. Vďaka tomu nedôjde k uvoľneniu viazanej vody, ktorá by spolu s chuťovými a výživnými látkami vytiekla von z mäsa, a nám by potom na tanieri zostala blatistá hmota bez chuti a zápachu.