Znaky
Prepelica váži obvykle medzi 120 – 250 g a vcelku sa podáva najčastejšie ako jedna porcia. Mäso je jemne vláknité a sfarbené do tmavoružova, má charakteristickú chuť a arómu.
Využitie
Prepelice sa väčšinou pripravujú vcelku s plnkou, napríklad s hubami, hydinovou pečeňou, čerstvými bylinkami alebo špenátom. Mäso má tendenciu sa vysúšať, preto sa odporúča ho pred pečením zabaliť do slaniny či hroznových listov. Prepeličie stehná a prsia sa pečú a smažia, možno ich však tiež pošírovať či vyúdiť. Chuť prepeličieho mäsa skvele vynikne v kombinácii s ovocím, ako je hrozno, citrusy, jablká, hrušky, slivky. Obľúbenou ingredienciou je tiež brusnicová a jarabinová zaváranina. Pri príprave omáčky je dobrou voľbou červené víno či portské.