Králik poskytuje vynikajúce mäso, ktoré je cenené pre svoju jemnú chuť, výborné nutričné hodnoty a ľahkú stráviteľnosť.
Vedeli ste, že...?
✔ Nutričné hodnoty radia zverinu k najzdravším mäsám, ktoré sú vhodné aj pre diétnu kuchyňu?
✔ Mäso zveriny je bohaté na železo, zinok, vitamíny skupiny B a celý rad dôležitých aminokyselín ovplyvňujúcich tvorbu a regeneráciu buniek a priaznivo pôsobiacich na imunitný systém.
✔ Zdrojom zveriny zo Slovenskej republiky ponúkanej v METRO je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej bezchybnosti.
Znaky
Králičie mäso je bledoružovej až bielej farby, jemne vláknité, mäkké a obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín a málo tuku. Králik je dostupný v chladenej a mrazenej podobe, vcelku aj rozdelený na jednotlivé porcie – prednú a zadnú polovicu, chrbát, stehná alebo filety. Za delikatesu sa považujú aj vnútornosti.
Využitie
Na minútkovú úpravu sa hodí mäso z chrbta alebo stehna, na varenie a dusenie sa používa najčastejšie predná polovica. K najobľúbenejším častiam patria stehná, ktoré sa pečú, dajú sa konfitovať alebo vykostiť a pripraviť ako rezne. Najznámejšou úpravou je u nás zrejme králik na cesnaku podávaný so špenátom, skvele chutí pečený na horčici, jablkách alebo koreňovej zelenine. Podáva sa aj ako roláda so slaninou alebo v podobe mletej fašírky. Srdce, pečeň a ľadvinky sa môžu podusiť na cibuľke alebo využiť na prípravu paštéty.