Delenie hydinového mäsa
Hydinové mäso sa delí na štyri základné časti: horné a spodné stehná, prsia a krídla. Prsia tvoria malý a veľký sval, mäso zo stehien sa delí na viacero svalových zväzkov. V pomere k celému telu majú najvyšší podiel mäsa z pŕs prepelice, ďalej morky, perličky, kurčatá, husi a kačky. Z hľadiska podielu mäsa zo stehien vedú kurčatá, nasledujú ich perličky, morky, husi, kačky a prepelice. V kuchyni sa veľmi často využívajú aj drobky, najmä pečeň a srdce. Samostatný skelet je skvelým základom pre hydinový vývar.
Ako spoznať kvalitu?
Pri nákupe hydinového mäsa je potrebné venovať pozornosť vzhľadu a údajom na etikete. Vyblednutá či dokonca zelenkastá farba, ovisnutá koža, slizký povrch alebo zápach sú jednoznačnými signálmi, ktoré by vás mali od nákupu odradiť. Etiketa prezradí dôležité informácie o veku a pôvode hydiny, spôsobe chovu a výkrme. Pri morčacích a prsných rezňoch (chladených aj mrazených) musí byť na etikete uvedené, či ide o čistý sval bez prídavných látok (označenie „natur“), či obsahujú soľ (označenie „solené“) alebo či je v nich aj voda a ďalšie stabilizátory (označenie „krehčené“).
Hydina z českých fariem
Pod značkou METRO Chef nájdete chladené a mrazené kuracie mäso s garantovaným českým pôvodom, ktoré pre METRO spracováva spoločnosť Vodňanská hydina, a.s. Kurčatá pochádzajú výhradne z tuzemských fariem a chovatelia sú o. i. povinní starostlivo kontrolovať a zaznamenávať zloženie krmiva – informácie o konkrétnom farmárovi aj výkrme sú uvedené na etikete. Všetky produkcie hydiny v Českej republike sa riadia platnými národnými legislatívnymi normami a aj požiadavkami EÚ, ktoré sa týkajú ochrany zvierat v chovoch, pri preprave a porážke.