Hydina

Drůbež
Popri skvelej chuti a širokých možnostiach spracovania poskytuje hydinové mäso aj množstvo cenných látok pre ľudský organizmus – popri vitamíne C a B obsahuje nezanedbateľné množstvo horčíka, železa a fosforu. Chudá hydina, ku ktorej patria kura a morka, je vďaka nízkemu obsahu tuku ľahko stráviteľná a hodí sa na prípravu ľahkých a diétnych pokrmov. Kačica a hus majú mäso tučnejšie a výdatnejšie a jeho prednosťou je o. i. vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín.

VIAC O HYDINOVOM MÄSE

Delenie hydinového mäsa

Hydinové mäso sa delí na štyri základné časti: horné a spodné stehná, prsia a krídla. Prsia tvoria malý a veľký sval, mäso zo stehien sa delí na viacero svalových zväzkov. V pomere k celému telu majú najvyšší podiel mäsa z pŕs prepelice, ďalej morky, perličky, kurčatá, husi a kačky. Z hľadiska podielu mäsa zo stehien vedú kurčatá, nasledujú ich perličky, morky, husi, kačky a prepelice. V kuchyni sa veľmi často využívajú aj drobky, najmä pečeň a srdce. Samostatný skelet je skvelým základom pre hydinový vývar.

Ako spoznať kvalitu?

Pri nákupe hydinového mäsa je potrebné venovať pozornosť vzhľadu a údajom na etikete. Vyblednutá či dokonca zelenkastá farba, ovisnutá koža, slizký povrch alebo zápach sú jednoznačnými signálmi, ktoré by vás mali od nákupu odradiť. Etiketa prezradí dôležité informácie o veku a pôvode hydiny, spôsobe chovu a výkrme. Pri morčacích a prsných rezňoch (chladených aj mrazených) musí byť na etikete uvedené, či ide o čistý sval bez prídavných látok (označenie „natur“), či obsahujú soľ (označenie „solené“) alebo či je v nich aj voda a ďalšie stabilizátory (označenie „krehčené“).

Hydina z českých fariem

Pod značkou METRO Chef nájdete chladené a mrazené kuracie mäso s garantovaným českým pôvodom, ktoré pre METRO spracováva spoločnosť Vodňanská hydina, a.s. Kurčatá pochádzajú výhradne z tuzemských fariem a chovatelia sú o. i. povinní starostlivo kontrolovať a zaznamenávať zloženie krmiva – informácie o konkrétnom farmárovi aj výkrme sú uvedené na etikete. Všetky produkcie hydiny v Českej republike sa riadia platnými národnými legislatívnymi normami a aj požiadavkami EÚ, ktoré sa týkajú ochrany zvierat v chovoch, pri preprave a porážke.

Najchutnejšie kurčatá na svete

V sortimente METRO nájdete aj kulinársky najviac cenenú hydinu, ktorá pochádza z francúzskej oblasti Bresse. Ide o jediné plemeno na svete nesúce označenie kontrolovaného pôvodu A.O.C., ktoré sa udeľuje iba vínam, syrom a iným lahôdkam. Mimoriadne chutné, krehké a jemné mäso tieto kurčatá poskytujú vďaka špeciálnym podmienkam chovu: žijú vo voľnom výbehu s trávnatým porastom, každý kus má zaistený minimálny priestor 10 m2 a do kurníkov sa zatvárajú iba v noci. Prírodné krmivo pochádza výhradne z regiónu Bresse. Porážka prebieha priamo u chovateľa, pričom 10 – 15 dní pred ňou sú kurčatá uzatvorené v tme a prikrmujú sa sušeným mliekom.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť