Zajac poľný žije samotársky a za potravou sa vydáva v noci. Jeho mäso má výraznú zverinovú chuť a je tradičnou položkou sezónnych menu.
Vedeli ste, že...?
✔ Nutričné hodnoty radia zverinu k najzdravším mäsám, ktoré sú vhodné aj pre diétnu kuchyňu?
✔ Mäso zveriny je bohaté na železo, zinok, vitamíny skupiny B a celý rad dôležitých aminokyselín ovplyvňujúcich tvorbu a regeneráciu buniek a priaznivo pôsobiacich na imunitný systém.
✔ Zdrojom zveriny zo Slovenskej republiky ponúkanej v METRO je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej bezchybnosti.
Znaky
Pre zajačie mäso je charakteristická tmavá červenohnedá farba a výrazná aróma. Je krehké, jemne vláknité a jeho povrch pokrýva tenká blana a tuk, ktoré treba pred tepelnou úpravou odstrániť. Najchutnejšie mäso poskytujú kusy staré do jedného roka.
Využitie
Zajačie mäso je vhodné na pečenie a dusenie, k najobľúbenejším častiam patria chrbát a stehná. Tradične sa podáva na smotane, nadivoko so zeleninou a korením a tiež načierno so slivkovou omáčkou. Vykostené filety z chrbta sú skvelé na minútkovú úpravu, mäso z rebierok a pupku sa využíva na guláš či ragú.